Aproape 700 de beneficiari abuzivi de ajutor de handicap au mâncat 8 milioane de euro de la stat
Iată cu ce suferinţe închipuite au parazitat statul cei peste 900 de beneficiari abuzivi
Astfel, 634 de beneficiari abuzivi aveau afecţiuni afecţiuni respiratorii doar în acte– astm bronşic, bronhopneumopatie cronică obstructivă – şi 168 dintre ei aveau afecţiuni psihiatrice pe hârtie – preponderent retard mental.
În urma reevaluării făcute de Comisia Superioara la Sibiu, a reieşit că în acest judeţ din 1.057 de persoane reevaluate, doar 140 de persoane au, în realitate, un handicap. Prin urmare, au fost anulate 917 certificate de handicap. În acelaşi timp, din 732 de pensionari cu certificate de handicap, 679 persoane, adică 92,76% – nu prezentau niciun handicap şi le-au fost anulate certificatele de handicap, au spus oficialii Ministerului Muncii.
“Pentru falşii pensionari cu handicap noi toţi am plătit aproximativ 8 milioane de euro, adică drepturi şi prestaţii sociale, facilităţi fiscale adunate în 4 ani de zile. Subliniez faptul că, prejudiciul estimat reprezintă drepturi şi facilităţi acordate ilegal din fondul bugetului de stat doar la procentul de 4 % din totalul persoanelor adulte cu handicap din judetul Sibiu, adică cei pe care noi i-am reevaluat. Această situaţie nu mai poate fi tolerată. Ca ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale refuz să mai aruncăm cu milioane de euro pe fereastră pentru false persoane cu handicap. Resursele noastre, şi aşa mici, trebuie folosite pentru cei cu adevarat nevoiaşi”, a precizat Claudia Boghicevici.
Ministrul a anunţat că a fost stabilit un plan naţional de control, iar printre judeţele vizate se numără Iaşi, Argeş, Bistriţa Năsăud şi Vrancea.
Claudia Boghicevici a adăugat că prin modificarea OUG 84/2010, care se află spre aprobrare în Parlamentul României, se va suplimenta numărul membrilor Comisiei Superioare cu personal din MMFPS. Vor fi create două departamente noi, unul pentru soluţionarea contestaţiilor şi unul pentru control. Pentru aceste departamente se va suplimenta personalul cu 4 posturi de medici, dar în acelaşi timp au fost sporite atribuţiile de control si coordonare faţa de structurile judeţene.