Peste 93% dintre români sunt asiguraţi în sistemul public şi 4% au asigurare ori abonamente la clinici private – studiu
Potrivit studiului, aproape 4% dintre români nu deţin niciun fel de asigurare. Studiul realizat de GfK România arată că ‘există o serie de vulnerabilităţi importante ale sistemului public’, însoţite de un potenţial semnificativ de creştere la nivelul serviciilor medicale private, scrie Agerpres.
‘Bucureştenii, deşi se situează uşor sub media naţională la capitolul asigurare în sistemul public, stau cel mai bine comparativ cu locuitorii din alte regiuni ale ţării atunci când vine vorba despre asigurări medicale private (5%) sau abonament la o clinică privată, costurile fiind acoperite integral de compania la care sunt angajaţi (3,5%). Circa 2% dintre ei au chiar şi partenerii de viaţă sau copiii incluşi în abonamentul pentru servicii private, ceea ce în restul ţării aproape că nu se întâmplă deloc’, relevă studiul menţionat.
Dobrogenii, muntenii şi moldovenii ‘stau cel mai prost la capitolul asigurări de sănătate’ – 13%, respectiv aproape 6% (în cazul muntenilor şi al moldovenilor) nu au niciun fel de asigurare, grupa de vârstă cea mai vulnerabilă fiind 18 – 34 ani, cu peste 16 procente de neasiguraţi.
‘Deşi sistemul public are puncte nevralgice, în acest moment, doar câteva procente din populaţie are abonamente la clinici private. Această diferenţă reprezentând nevoi neacoperite în prezent de către sistemul public ne indică faptul că piaţa serviciilor medicale private are un potenţial mare de creştere. Cu atât mai mult cu cât, în România, peste 3 milioane de salariaţi lucrează în mediul privat’, a declarat Ana-Maria Drăgănică, Group Account Manager GfK România.
Studiul mai relevă faptul că principalele obiceiuri sănătoase pe care le au românii sunt menţinerea unei igiene corporale şi orale corespunzătoare (57%), o gândire pozitivă şi o abordare optimistă a vieţii (35%), dar şi o alimentaţie bazată cât mai mult pe produse proaspete, naturale (27%).
La polul opus, printre activităţile pe care le practică cel mai puţin se regăsesc administrarea de vitamine şi suplimentare alimentare – peste jumătate dintre români afirmă că nu obişnuiesc să apeleze la ele. Mişcarea sau exerciţiile fizice regulate, în aer liber sau la sală, şi consumul moderat de alcool şi ţigări nu se numără nici ele printre activităţile considerate importante pentru un stil de viaţă sănătos, aproximativ un sfert dintre români plasându-le pe ultimul loc în lista obiceiurilor lor sănătoase.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de respondenţi din toată ţara, cu vârsta de peste 15 ani, iar metoda folosită este cea a interviurilor faţă în faţă.
Prezentă pe piaţa locală din 1992, GfK România este, de peste 12 ani, institutul numărul 1 de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 19,2 milioane euro în 2013. Activităţile GfK România sunt structurate în două sectoare, Consumer Choices şi Consumer Experiences.