Această cifră, calculată de o echipă compusă din reprezentanţi ai guvernului, PAM şi ai altor agenţii alimentare, este cea mai ridicată din 2009 încoace, conform acestui organism din cadrul Naţiunilor Unite.
‘Foamea se răspândeşte în Zimbabwe, unde în jur de 2,2 milioane de persoane – un locuitor din patru în zonele rurale – riscă să aibă nevoie de o asistenţă alimentară în timpul perioadei de dinaintea recoltelor de anul viitor’, a explicat PAM. ‘Mai multe regiuni, în special în sud, au avut recolte foarte proaste, iar oamenii încearcă să facă să dureze cât mai mult provizii ce se epuizează rapid’, a declarat directorul PAM pentru Zimbabwe, Sory Ouane.
Conform PAM, actuala penurie este cauzată ‘de condiţii meteo nefavorabile, de diferitele lipsuri şi de costul ridicat al unor elemente agricole precum seminţele sau îngrăşămintele. La situaţie contribuie şi preţurile mari ale cerealelor provocate de recolta slabă de porumb’.
Inspectorii PAM au constatat că preţul cerealelor este posibil să fi crescut cu până la 15% în regim anual în zonele rurale ale ţării, împiedicând astfel de facto numeroase persoane să cumpere suficient pentru a putea mânca. PAM a decis să înceapă distribuirea de hrană în octombrie şi să îşi intensifice activităţile până la recoltele din martie. Cândva un adevărat grânar al Africii Australe, Zimbabwe se confruntă în prezent cu lipsa de mâncare şi se vede nevoit să importe produse alimentare, notează AFP.