În schimb, 30 la sută îi sunt favorabili, în timp ce doar 8-10 la sută dintre italieni au declarat că, dacă se vor prezenta la alegeri, „vor lua în considerare în mod serios” să voteze pentru Monti, potrivit unui sondaj realizat în urmă cu o săptămână de Institutul Ipsos pentru cotidianul Il Corriere della Sera.
„În trecut, unii lideri au reuşit să construiască o bază extinsă de susţinători, chiar dacă au început cu sprijin limitat”, a declarat Renato Mannheimer, preşedintele institutului.
Persoanele favorabile sunt, în mare parte, de vârstă medie şi educate, pe când cele care sunt împotriva lui Monti sunt mai degrabă tineri şi cetăţeni provenind din sudul Italiei.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 800 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,5 la sută.
Mario Monti, care l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în noiembrie 2011 la conducerea Guvernului, responsabil de a salva Italia de faliment, este presat să se prezinte la alegerile din februarie, eventualitate pe care el a refuzat să o comenteze.
Monti este foarte apreciat de către colegii săi europeni pentru că a îndepărtat Italia de criza datoriilor şi pentru că a lansat noi reforme, în special, cele privind pensiile şi piaţa muncii.
Totuşi, în Italia, imaginea sa a avut de suferit în ultimele luni, din cauza impunerii în ţară a unui regim de austeritate, care presupune majorări nepopulare de impozite, precum şi a stării precare a economiei italiene, în timp ce PIB-ul este în scădere de cinci trimestre consecutive.
Favoritul actual al sondajelor este Pier Luigi Bersani, liderul Pardidului Democrat, principala fornaţiune de centru-stânga.