Peste jumătate din emisiunea de obligaţiuni UniCredit a fost subscrisă de investitori locali
UniCredit Ţiriac Bank a atras 550 milioane lei (121 milioane euro) prin oferta de obligaţiuni cu maturitatea de cinci ani derulată pe Bursă, peste valoarea indicativă de 500 milioane lei.
Banca putea suplimenta emisiunea până la 700 milioane lei, în cazul în care ordinele de cumpărare totalizau această sumă.
Obligaţiunile au fost vândute în perioada 14-21 iunie şi vor fi bonificate cu o dobândă de 6,35% pe an. Dobânda va fi plătită semestrial, în datele de 15 iunie, respectiv 15 decembrie ale fiecărui an.
„La emisiunea de obligaţiuni au participat peste 30 de investitori, reprezentând sau fiind administraţi de peste 20 de grupuri diferite. Cei români au reprezentat 53,53% din subscrieri, iar investitorii internaţionali au avut 46,47%”, a declarat Dorin Alexandru Badea, director executiv Trezorerie în cadrul UniCredit Ţiriac Bank, la o întâlnire cu jurnaliştii.
El a arătat că pe segmentul societăţilor de administrare a investiţiilor au participat 8 din cele 20 prezente pe piata românească, fiind societăţi din top 10, care administrează cumulativ 98% din activele de pe piaţă.
„Am atras tot ce înseamnă investitori relevanţi. Aici nu am inclus SIF-urile, ele nu au subscris”, a spus Badea.
Dintre cele şapte fonduri de pensii eligibile au participat cinci fonduri, administrând 89% din totalul activelor de pe piaţă. Fondul de pensii al Allianz Ţiriac nu a fost eligibil pentru a subscrie obligaţiuni, fiind considerat intragrup.
Investitorii din afara grupui Unicredit au subscris 95,9% din obligaţiuni, iar BERD şi IFC au fost printre principalii investitori, însă reprezentanţii băncii nu au dezvăluit cât au subscris cele două instituţii financiare internaţionale.
„Nu am vrut sa testăm piaţa cu această emisiune de obligaţiuni, am vrut să deschidem pentru noi o nouă sursă de finanţare şi am vrut să ajutăm piaţa de capital să-şi îndeplinească scopul, de a finanţa companiile rezidente în Romania, vrem să deschidem apetitul şi altor emitenţi”, a afirmat la rândul său Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank.
El a menţionat că banca nu vrea să înlocuiască depozitele, finanţările de la banca-mamă, creditele atrase de la instituţii financiare internaţionale sau parteneri externi. În loc să se împrumute de la instituţiile financiar internaţionale prin intermediul grupului italian UniCredit, banca a decis prin această emisiune să atragă finanţările direct.
„Vom continua să ne finanţăm ca şi până acum, în funcţie de conjunctura dintr-un anumit moment, de costuri, să atragem resurse cum este mai eficient pentru noi, avem în vedere un complex de criterii pt accesarea surselor de finanţare”, a mai spus Radu.
CEO-ul UniCredit Ţiriac Bank a menţionat că banca are în vedere să mai lanseze emisiuni de obligaţiuni pe viitor, însă nu crede că va mai avea nevoie de finanţări suplimentare în acest an, întrucât apetitul pieţei pentru creditare este destul de scăzut.
Radu a spus că banca a intenţionat să lanseze obligaţiuni ipotecare, însă nu a fost stabilit încă un cadru legal pentru acestea şi nu s-a putut realiza o astfel de emisiune, deşi costul ar fi fost mai mic.
„Cu cât mai repede se deblochează piaţa şi se stabileşte cadrul de reglementare, băncile se pot finanţa mai ieftin”, a afirmat Radu.
El a adăugat că finanţările de la banca-mamă au crescut din 2009, momentul semnării acordului de la Viena, până în prezent.
Sumele atrase din obligaţiuni vor fi utilizate pentru creditare, atât pentru companii, cât şi pentru retail, însă în special pentru segmentul corporate.
„Banii vor fi folosiţi şi pentru credite în lei şi pentru valută, momentan abia discutăm strategia, dar probabil că vor fi mai multe în valută”, a precizat Radu.
Operaţiunea băncii a fost intermediată de SSIF Broker, iar obligaţiunile urmează să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În prezent, la BVB sunt cotate trei emisiuni de obligaţiuni corporarative emise de Banca Europeană de Investiţii (300 milioane lei), GDF Suez Energy (250 milioane lei) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (130 milioane lei).
Emisiunea de obligaţiuni este a doua de acest fel derulată în acest an pe piaţa locală, după cea prin care Banca Transilvania a împrumutat, în luna mai, 30 milioane euro prin vânzarea de obligaţiuni pe şapte ani convertibile în acţiuni.