Totalul spaţiilor de birouri din întreagă ţară este de 3,1 milioane de metri pătraţi, din care companiile prestatoare de servicii externalizate ocupă mai mult de 500.000 de metri pătraţi. Studiul CBRE estimează că, în următorii ani, din ce în ce mai multe companii îşi vor stabili în România centrele operaţionale regionale sau globale. Companiile prestatoare de servicii externalizate urmează aceasta tendinţă şi vor continua să-şi extindă atât spaţiile de birouri cât şi numărul de angajaţi. De asemenea, competiţia pentru ocuparea spaţiilor de clasa A va fi din ce în ce mai acerbă, spun consultanţii imobiliari.
Cele mai multe companii de outsourcing sunt prezente atât în Bucureşti (47%), cât şi într-unul din centrele regionale importante, precum Cluj-Napoca (12%), Timişoara (8%) sau Braşov (7%). Odată cu intensificarea competiţiei pentru atragerea forţei de muncă, companiile tind să se extindă în oraşe de categoria second-tier, cum ar fi Târgu Mureş (5%), Galaţi (3%) sau din categoria third-tier – Suceava sau Târgu Jiu.
În sectorul spaţiilor de birouri din România, influenţa chiriaşilor domină piaţa, cu unele particularităţi în anumite oraşe care oferă suprafeţe limitate de spaţii de birouri cu livrare imediată. Studiul arată, de asemenea, că mai mult de 75% din suprafeţele de clasă A sunt ocupate de companii din industria de software şi din centrele de servicii centralizate (SSC).