”Eu văd un risc ridicat de recesiune anul acesta, deoarece doar banii europeni ne pot salva în acest moment, iar investitorii nu se arată prea dornici să facă ceva și nici alte mari modificări care țin de contextul economic al României. Tocmai de aceea, șansele ca lucrurile să se schimbe puternic în următoarea jumătate de an. În 2025 avem un risc ridicat pentru a intra într-o recesiune ușoară de 1% – 1,5%”, spune Adrian Codirlașu, președinte CFA România.
Acesta arată că situaţia actuală este una complicată, chiar foarte complicată economic: cu un deficit bugetar extrem de ridicat, cu presiuni să rămână la fel de ridicat, dacă nu sunt luate măsuri de consolidare fiscală, cu un deficit de cont curent mare, economia României nu arată extraordinar. Nici situația externă nu arată mai grozav: cu un război la graniţă şi tocmai ce a pornit un război comercial din partea SUA.
”Deci mediul atât intern, cât şi extern este dificil. În aceste condiţii, riscul de recesiune aş spune că a crescut semnificativ. Deci e posibil să avem o recesiune uşoară în acest an. Ce ar putea schimba să ne ducă la o recesiune mai grea? Ar fi o retrogradare a României în categoria de rating nerecomandat investiţiilor. Dacă ne uităm efectiv la fundamentele economice, cele două deficite, cel de cont curent şi cel bugetar, acestea ne scot din categoria de rating recomandat investiţiilor. În caz că suntem downgradaţi? Da, ne putem aştepta la la o recesiune severă, care vine la pachet şi cu rate de dobândă mai mari şi deprecierea leului”, a explicat Adrian Codirlaşu.
Dacă scăpăm de retrogradarea ratingului, dacă SUA vor începe o negociere a taxelor vamale, dacă situația politică internă ne va feri de aleși eurosceptici, dacă se opreșete războiul de la graniță sunt șanse să scăpăm de recesiune și să avem o creștere de 0%-0,5%. ”Dacă toate aceste planete se aliniază avem șanse să avem o creștere economică. Peste o lună vom ști 100% dacă vom intra sau nu în rescesiune. Trebuie voință politică pentru a scăpa de retrogradare”, spune analistul CFA, Dragoș Cabat. Probabilitatea ca România să intre în junk ar putea deveni sau nu o certitudine încă din această vară.
Codirlașu subliniază că soluțiile de majorare a veniturilor fiscale la noi rămâne în continuare majorarea TVA. ”La noi media TVA este de circa 14%, pentru că la unele produse avem 5%, la altele 9% sau 19%. Aceeași medie în UE este de 21,5%, de aceea spațiu de creștere ar exista.”, a precizat seful CFA România.
Bugetul pentru anul în curs este construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.