Peste o treime dintre directori estimează scăderea afacerilor în anul următor din cauza riscurilor geopolitice – raport

Peste o treime dintre directorii executivi din ECE, inclusiv din România, estimează scăderea afacerilor în anul următor din cauza riscurilor geopolitice, de securitate cibernetică sau a modelului de business, reiese din raportul Global Risk Survey 2022 realizat de PwC.
AGERPRES - vin, 24 iun. 2022, 12:19
Peste o treime dintre directori estimează scăderea afacerilor în anul următor din cauza riscurilor geopolitice - raport

„Directorii executivi din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, sunt mai îngrijoraţi decât omologii lor de la nivel global de riscurile cu care se confruntă companiile în prezent, precum competiţia, modelul operaţional, securitatea cibernetică sau contextul geopolitic, dar, în acelaşi timp, acţionează şi cheltuiesc mai puţin pentru a le reduce”, susţin autorii raportului.

Conform sursei citate, preocuparea faţă de impactul riscurilor se poate observa din unul dintre principalele rezultate ale sondajului: 36% dintre respondenţii din regiune cred că veniturile lor vor scădea în următorul an din cauza riscurilor, în comparaţie cu doar 15% la nivel global.

„Pandemia a perturbat piaţa muncii şi lanţurile de aprovizionare, iar acum mediul geopolitic volatil exacerbează constrângerile legate de aprovizionare, sporeşte riscurile cibernetice, introduce sancţiuni care evoluează rapid şi pune siguranţa în prim-planul tuturor deciziilor. În acest context, instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina este unul dintre motivele pentru care directorii din ECE, şi în special din România şi Polonia, sunt mai îngrijoraţi decât colegii lor de la nivel global, iar organizaţiile trebuie să-şi adapteze strategiile de management al riscului pentru a-şi atinge obiectivele de dezvoltare a afacerilor”, a declarat Mircea Bozga, Partener Auditul Riscului, PwC România.

Studiul mai arată că liderii de afaceri la nivel global intenţionează să crească cheltuielile pentru tehnologia de gestionare a riscurilor într-o măsură mai mare decât cei din Europa Centrală şi de Est, posibile explicaţii pentru această situaţie fiind, pe de o parte, lipsa împuternicirii pentru a acţiona, din cauza structurilor corporative în care lucrează, dar şi lipsa unei imagini complete a riscurilor la care sunt expuse companiile.

Spre comparaţie, 18% dintre directorii executivi din ECE intenţionează să majoreze investiţiile în automatizarea proceselor de detectare a riscurilor, faţă de 31% la nivel global. În acelaşi timp, 21% vor să aloce mai mulţi bani pentru tehnologii de detecţie şi monitorizare a riscurilor, faţă de 29% la nivel global.

Totuşi, acelaşi număr de lideri din ECE şi de la nivel global (57%) vor să crească numărul de angajaţi în cadrul funcţiei de risc, iar mai mulţi dintre ei (74% faţă de 57%) se aşteaptă la cheltuieli mai mari pentru servicii externalizate sau co-sourcing.

De remarcat este faptul că directorii din ECE sunt mai puţin îngrijoraţi decât omologii lor la nivel mondial cu privire la modul de gestionare a riscurilor într-un mediu politic imprevizibil, impredictibilitatea fiind o caracteristică a regiunii în ultimii 30 de ani.

Sondajul Global Risk Survey 2022 este un sondaj realizat în rândul a 3.584 de directori generali şi de risc, audit şi conformitate la nivel global. Eşantionul pentru Europa Centrală şi de Est este format din răspunsuri din Republica Cehă, Polonia şi România.

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...