Studiul cu denumirea ‘Datorii á la Europa’ realizat în şapte ţări, între care şi România, a prilejuit reliefarea unor aspecte care ţin de specificul fiecărei ţări, în ceea ce priveşte abordarea problemei datoriilor, a cunoştinţelor financiare ale populaţiei respective şi nu în ultimul rând, a motivelor pentru care oamenii accesează un credit.
Întrebaţi pentru ce ar intenţiona să facă un împrumut, românii, într-o proporţie cumulată de 64%, ar lua un credit fie pentru cumpărarea unei locuinţe, 36% dintre respondenţi, iar 28% pentru renovarea locuinţei. La polul opus, spaniolii, în proporţie de 16% ar lua un credit pentru achiziţia unei locuinţe şi, în proporţie de 7% ar lua un credit pentru renovarea locuinţei.
În ceea ce priveşte intenţia de accesare a unui credit pentru cumpărarea unei maşini, liderii clasamentului sunt italieni, cu 46%, urmaşi de spanioli, 43% dintre cei intervievaţi. Pe de altă parte şi românii, în proporţie de 33% şi germanii (37%) ar luat un credit pentru cumpărarea unei maşini. În cele mai multe cazuri respondenţii intenţionau să ia un credit pentru casă, fie cumpărare sau renovare sau pentru maşină.
Studiul Kruk arată că bunurile de folosinţă îndelungată sunt de asemenea un motiv pentru care persoanele ar face împrumuturi. Şi aici se observă diferenţe de abordare semnificative: românii (23%) şi polonezii (25%) s-ar împrumuta pentru achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată, în timp ce numai 11% dintre spanioli s-ar împrumuta pentru acelaşi motiv. Polonezii şi românii sunt mai deschişi către accesarea unui împrumut pentru achiziţia bunurilor de folosinţă îndelungată, mai mult decât media europeană.
Pe de altă parte, polonezii nu intenţionează să facă împrumuturi pentru a plăti o datorie (numai 3% ar face asta), în timp ce spaniolii şi italienii (în proporţie de 14%) sunt înclinaţi să ia un împrumut pentru a plăti o datorie. În cazul românilor, numai 7% dintre respondenţi s-ar împrumuta ca stingă o datorie.
Românii sunt cumpătaţi şi când vine vorba despre vacanţe, numai 11% dintre respondenţii studiului s-ar împrumuta pentru a plăti o vacanţă, în timp ce 16% dintre spanioli s-ar împrumuta pentru a pleca în vacanţa dorită.
KRUK a implementat la sfârşitul anului precedent o cercetare de piaţă privind datoriile, dezvoltată de firma de cercetare MillwardBrown pe şapte pieţe unde Grupul Kruk desfăşoară activităţi: România, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Germania, Italia şi Spania. Studiul a fost implementat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.000 de persoane, metodologia de interviu folosită a fost CAWI şi s-a desfăşurat în perioada 19 – 26 octombrie 2016.