La nivelul perioadei 2022 – 2028, numărul de conexiuni de tip FWA (acces wireless fix) ar urma să urce cu 19%, de la an la an, până la 300 de milioane (de conexiuni).
Potrivit sursei citate, peste trei sferturi dintre furnizorii de servicii de comunicaţii (CSP) din mai mult de o sută de ţări oferă, în prezent, servicii de FWA şi aproape o treime dintre ei au în ofertă servicii de FWA cumulate cu servicii 5G. Comparativ, în urmă cu un an, proporţia acestora era de numai o cincime.
Totodată, raportul de specialitate relevă faptul că aproape 40% dintre lansările de servicii de 5G FWA, din ultimele 12 luni, au avut loc pe pieţele emergente.
În perioada iulie-septembrie 2022, numărul abonamentelor 5G noi, existente la nivel global, a crescut cu aproximativ 110 milioane, până la un total de circa 870 de milioane, iar estimările din rapoartele anterioare se menţin şi pentru ediţia curentă a raportului, indicând în continuare faptul că numărul de abonamente 5G ar urma să ajungă la un miliard până la sfârşitul anului curent, ritmul fiind mai rapid decât în cazul tehnologiei 4G (care a avut nevoie de 2 ani în plus, pentru a atinge acelaşi număr de subscripţii, după lansare).
„Statisticile consolidează poziţia tehnologiei 5G drept tehnologia de conectivitate mobilă care a înregistrat cea mai rapidă extindere, până în prezent, mai ales pe fondul disponibilităţii dispozitivelor de la mai mulţi furnizori, al preţurilor care scad mai rapid decât în cazul tehnologiei 4G şi al implementărilor timpurii ale acestor reţele în China, pe scară largă. America de Nord şi Asia de Nord-Est continuă să înregistreze o creştere puternică, ponderea abonamentelor de servicii 5G urmând să atingă circa 35% (din populaţie) până la sfârşitul lui 2022”, se arată în document.
Conform datelor oficiale, la nivel global, aproape 230 de furnizori de servicii de comunicaţii au lansat până în prezent servicii 5G, şi peste 700 de modele de smartphone-uri compatibile cu această tehnologie au fost deja anunţate sau lansate comercial.
În plus, se estimează că acele 5 miliarde de abonamente 5G care ar urma să existe la nivel global până la sfârşitul anului 2028 vor reprezenta 55% din numărul total al abonamentelor de servicii mobile existente la momentul respectiv. Tot până atunci, aproximativ 85% din populaţia lumii ar urma să aibă acoperire 5G, în timp ce traficul de date înregistrat în aceste reţele ar reprezenta 70% din traficul global total de date.
În acelaşi timp, şi numărul total (global) de abonamente 4G îşi continuă ascensiunea, acesta crescând în perioada iulie – septembrie 2022 cu aproximativ 41 de milioane. Se estimează că numărul de abonamente 4G la nivel global va ajunge la aproximativ 5,2 miliarde în următoarea perioadă.
Raportul Ericsson arată că numărul total al abonamentelor de servicii mobile ar urma să depăşească 8,4 miliarde până la sfârşitul anului acesta şi 9,2 miliarde până la sfârşitul lui 2028, majoritatea acestora fiind asociate cu dispozitive smartphone. Până la finele anului 2022 se estimează un număr de 6,6 miliarde de abonamente cu smartphone-uri incluse, echivalentul a circa a aproape 80% din totalul abonamentelor pentru telefoane mobile, de la nivel global.
Ericsson are un portofoliu care acoperă următoarele segmente: Networks, Cloud Software & Services, Enterprise Wireless Solutions, Global Communications Platform şi Technologies & New Businesses.
Compania este listată la bursa NASDAQ din New York, precum şi la NASDAQ Stockholm.