Persoanele care nu au profitat de dobânzile aflate la minime record pentru a-şi achita creditele riscă să fie copleşiţi de creşterea inevitabilă a acestora. Dobânda de politică monetară a Băncii Angliei se află la nivelul minim record de 0,5%.
„Creşterea costurilor pentru energie, alimente şi transport a absorbit orice venit excedentar pe care l-ar fi avut populaţia. Asta înseamnă că în unele situaţii nu mai au nimic pentru a face faţă unor rate mai mari la creditele ipotecare”, a declarat şeful organizaţiei Citizens Advice, Gillian Guy.
Potrivit unui studiu al Resolution Foundation, chiar şi în cel mai optimist scenariu – cu o creştere lentă a dobânzilor către 3% până în 2018, avans puternic al PIB şi distribuţie echitabilă între bogaţi şi săraci – 1,12 milioane de persoane vor cheltui mai mult de jumătate din venituri pentru plata creditelor ipotecare. Un astfel de nivel este considerat drept supraîndatorare.
În cazul în care Banca Angliei creşte dobânda mai rapid, la 5% în 2018, iar economia are o evoluţie slabă, circa două milioane de gospodării vor avea probleme financiare, arată studiul.
Avertismentul vine în contextul publicării rezultatelor unui sondaj care arată că în loc să-şi plătească datoriile, circa 13 milioane de britanici au acoperit cheltuielile de Crăciun prin împrumuturi.
Şeful Băncii Angliei, Mark Carney, a afirmat că va lua în calcul creşterea ratei cheie din momentul în care şomajul coboară sub 7%. Rata şomajului s-a situat în decembrie la 7,4%, amplificând aşteptările pentru o majorare a dobânzii de politică monetară.