Wakam, o societate de asigurări cu activitate digitalizată (insurtech) înregistrată în Franța, se gândește să intre pe piața RCA din România. De fapt, francezii includ chiar în raportul lor pe 2022 intenția de a intra pe piața de la noi, fără să precizeze pe ce linie de asigurări. În prezent, arată datele publice, Wakam nu subscrie RCA, fiind specializată cu precădere pe asigurări care cu greu pot fi gasite pe piața din România, soluții moderne legate, de exemplu, de energia verde ori de car sharing sau polițe de locuință pentru cei care aleg să traiască în comun. Grosul primelor vine, totuși, din linii comune, cum ar fi asigurările de calătorie, cele de sănătate sau cele pentru produse electronice, arată rapoartele companiei.
Cu prime brute subcsrise (PBS) de aproape 655 de milioane de euro în 2022, cu 44% mai mult decât în 2021, Wakam este prezentă în peste 12 țări europene și intenționează să intre și în România, zona RCA fiind cea țintită, având în vedere că acest tip de asigurare domină piața locală. Conform mai multor surse consultate de Economica, reprezentanții Wakam au contactat diverse persoane din România, din zone diverse, cum ar fi avocați, consultanți sau intermediari, pentru se interesa de piața locală. Wakam ar avea discuții și cu acționarul majoritar al unui intermediar local de top. În 2022, Wakam a plătit daune de aproape 400 de milioane de euro, aproximativ 40% din toate daunele plătite în 2022 de societățile din România. Cele 655 de milioane în PBS sunt cu peste 10% peste afacerile liderului pieței din România, Groupama, în 2022.
În acest moment, Wakam nu are licență de RCA obținută în Franța, însă a făcut demersurile pentru a o obține, condorm surselor noastre. Ulterior, potrivit normelor europene, va fi suficient să se notifice în țările unde vrea să activeze. Totuși, aici ar putea apărea o problemă, având în vedere că modelul Wakam se bazează pe vânzări în baza Freedom of Service (FOS), adică fără o sucursală locală, vânzări prin intermediari, direct din societatea reglementată și supravegheată în Franța. Modelul care pare agreat de ASF în România, însă, adoptat și de cele două societăți prezente deja în baza pașaportului european pe piața RCA, presupune existența unei sucursale locale, adică sistemul Freedom of Establishment (FOE), care permite autorităților din țara gazdă să aibă un control aproximativ asupra activității societăților care vând direct din afața țării.
Așa cum scria Economica încă de acum doi ani, societățile care intră în baza FOS sau FOE reprezintă poate singura soluție pentru creșterea concurenței într-o piață în care marii vânzători de RCA au arătat că nu erau solvabili, iar multe dintre celelalte firme ezită să joace seminificativ în piață.
Și asigurările RCA cumpărate direct din afara țării sunt acum garantate din România. AICI detalii