Peste un milion de turişti străini în Bucureşti, în 2016. Capitala României a urcat pe locul 8, în topul creşterilor din UE
În acest context, capitala României ocupă poziţia a 81-a în acest top global, în timp ce la nivel european se clasează pe locul 8 în rândul destinaţiilor cu cea mai mare rată de creştere în ultimii şapte ani, depăşind în această privinţă oraşe precum Barcelona, Dublin, Paris, Praga sau Roma.
Potrivit studiului, Bangkok este cel mai bine clasat oraş la nivel mondial, cu circa 21,47 milioane vizitatori internaţionali în 2016, depăşind Londra, ocupanta locului 2 în top, după ce a condus clasamentul Mastercard GDCI de cinci ori în ultimii şapte ani.
Cei mai mulţi vizitatori care stau peste noapte într-un oraş se găsesc în Londra, cu 19,88 milioane de vizitatori. Capitala londoneză este urmată în clasament de Paris (18,03 milioane vizitatori), Dubai (15,27 milioane), New York (12,75 milioane), Singapore (12,11 milioane), Kuala Lumpur (12,02 milioane), Istanbul (11,95 milioane), Tokyo (11,70 milioane) şi Seul (10,20 milioane).
Dubai este capitala care a realizat cel mai mare salt în Indexul din 2016, în ceea ce priveşte cheltuielile realizate de turişti, cu un total de 28 de miliarde de euro, depăşind Londra, al cărei volum total estimat este de 17,7 miliarde euro.
Clasamentul oraşelor de destinaţie, în funcţie de rata de creştere, este condus de Hamburg, cu un procentaj de 8,7%, pe parcursul ultimilor şapte ani, urmat de Berlin (rată creştere de 8%) şi Istanbul (7,8%). În top 10, Bucureştiul se clasează pe locul 8, cu o rată de creştere de 7,1%, obţinută în intervalul 2009 – 2016, în faţa Sofiei (6,9%) şi Barcelonei (6,7%).
Indexul MasterCard Global Destination Cities ierarhizează oraşele în funcţie de numărul total al sosirilor vizitatorilor internaţionali şi cheltuielile transfrontaliere ale acestor vizitatori în oraşele de destinaţie, furnizând prognoze de creştere privind numărul vizitatorilor şi pasagerilor pentru 2016. Datele publice sunt utilizate pentru stabilirea numărului de vizitatori internaţionali şi cheltuielile transfrontaliere, în fiecare dintre cele 132 oraşe destinaţie, folosind algoritmi special concepuţi în acest sens.
Mastercard este o companie de tehnologie în industria globală de plăţi, care operează cea mai rapidă reţea de procesare a plăţilor din lume, oferind un liant între consumatori, instituţii financiare, comercianţi, autorităţi şi companii din peste 210 ţări şi teritorii.