Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Lumea din afara Europei vrea pace. Sancțiunile și livrările de arme nu vor aduce pacea, doar negocierile
Poziţiile statelor europene şi ale altor ţări sunt diametral opuse, a spus Szijjarto înaintea unei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU, conform unui comunicat al MAE ungar.
„Aşa încât, în vreme ce ţările europene cred că lumea subscrie abordării europene, este deosebit de clar că majoritatea ţărilor din afara Europei nu înţeleg de ce europenii vor să facă un război global dintr-un conflict regional”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare.
„O parte semnificativă a lumii vrea pace”, a insistat Szijjarto. „Vrea ca războiul să se încheie cât mai curând posibil. Aşa încât starea psihotică de război europeană, această retorică europeană de război nu este prea populară în alte părţi ale lumii”.
Ministrul ungar a notat că, fiind învecinată cu Ucraina, Ungaria experimentează zilnic efectele negative ale războiului şi, mai mult, un număr semnificativ de etnici maghiari din regiunea Transcarpatia cad victimă acestui război. Szijjarto a menţionat că mai mulţi dintre omologii săi au auzit de acest lucru pentru prima dată de la el.
„Şi nu vrem să mai moară oameni în război, a spus ministrul de Externe ungar. Nici unguri şi nici de orice altă naţionalitate. Este clar că e nevoie de pace pentru a salva vieţi. Dar nu se va ajunge la pace cu sancţiuni ori livrări de arme”.
Se va putea ajunge la pace doar dacă se încheie un armistiţiu şi încep negocieri de pace, a explicat Szijjarto, subliniind că conflictul armat nu poate avea câştigători, ci doar învinşi, iar cu cât mai mult se prelungeşte cu atât pagubele vor fi mai mari.
Peter Szijjarto a făcut apel, în fine, la „americani şi ruşi să profite de oportunităţi prezentate de ONU”, creată ca platformă de dialog între state oponente, „şi să se aşeze fără întârziere la tratative”.
„Nu vrem un al treilea război mondial”, a continuat el. „Acest război regional nu trebuie transformat într-unul global. Iar cheia este să nu existe o confruntare directă între NATO şi Rusia”, a notat ministrul de Externe ungar, exprimându-şi speranţa că statele NATO vor continua să respecte decizia iniţială a Alianţei de a nu fi parte a conflictului din Ucraina.
El a reiterat că, la un an de la începutul războiului, lumea transatlantică nu a reuşit, deocamdată, să vină cu răspunsuri care să accelereze sfârşitul conflictului.
„În timp ce noi aici vorbim despre pace, alţii iau decizii despre livrări de arme”, a amintit Peter Szijjarto. „E timpul ca toată lumea să înţeleagă că sancţiunile şi livrările de arme nu vor aduce pacea. Doar un armistiţiu şi negocieri de pace vor aduce pacea”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.