Update: Petre Daea: Astăzi se va semna primul contract între Casa de Comerț Unirea și producătorii agricoli

Activitatea Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea va fi reluată sâmbătă, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea primului contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea târgului de produse agroalimentare româneşti din curtea instituţiei.
AGERPRES - sâm, 08 oct. 2022, 13:18
Update: Petre Daea: Astăzi se va semna primul contract între Casa de Comerț Unirea și producătorii agricoli

„Astăzi am satisfacţia reluării unei activităţi care întâmplător a început în octombrie 2019 şi iată că o repunem în planul acesta al împlinirii tot în octombrie, dar din nefericire, după 3 ani. E vorba de a pune în mişcare Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea. Astăzi, aici, se va semna primul contract între Casa de Comerţ şi producătorii agricoli, pentru a pune în mişcare 100 de tone de legume. Felicitări pentru această activitate pe care am avut-o de-a lungul vremii, dar felicitări pentru împlinirea acestui act excepţional pe care astăzi am ţinut neapărat să-l botezăm în curtea Ministerului Agriculturii, aici unde interesul a izvorât şi activitatea s-a desfăşurat pentru a putea fi bine pentru producători agricoli”, a precizat Daea.

El a transmis că, de-a lungul vremii, „Casa de Comerţ Unirea s-a mutilat din punct de vedere juridic”, dar urmează să „pornească la drum”, cu multă muncă şi mult efort.

„N-a fost uşor, extrem de greu, pentru că de-a lungul vremii s-a mutilat şi din punct de vedere juridic această Casă de Comerţ şi a trebuit să lucrăm să o punem în spaţiul juridic şi, evident, să mobilăm structurile de comandă şi de execuţie în aşa fel încât să pornească la drum. Avem aici conducerea societăţii, dar avem aici primul pas pe care trebuie să-l continuăm. Nu va fi uşor. De aceea trebuie multă muncă, multă, mult efort, dar în acelaşi timp foarte mult interes. Sunt sigur că în acest cuplaj al interesului naţional vom găsi soluţiile pentru a reduce importurile, pentru a putea furniza hrană ţării, cultivând-ne terenul, îngrijind animalele. Şi aţi văzut pe acel panou în care sclipeşte munca celor care nu se văd, dar care se aud şi se simt, se aud când nevoia apare şi se simt atunci când e nevoie de hrană. Iar acei oameni minunaţi pe care îi prezentăm într-un mod cu totul şi cu totul deosebit sunt cei care ne asigură hrana de zi cu zi. Vă salut pe toţi şi vă îndemn să rămânem în acest tipar al preocupării statale. Spun preocupării statale, pentru că cu hrana nu-i de jucat”, a transmis ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, primele produse ale Casei de Comerţ Unirea vor ajunge în zilele următoare în lanţurile de magazine Carrefour şi Metro, iar ulterior şi în alte reţele de magazine.

„Casa de Comerţ este acea structură economică, o societate comercială cu capital integral de stat, care preia produsele de la producătorii care n-au posibilitatea să vândă direct, le introduce în magazine, pe reţelele de distribuţie, în aşa fel încât întreaga cantitate pe care o produc producătorii agricoli să se regăsească în magazine. În prima fază am agreat această relaţie comercială cu Carrefour şi cu Metro. Vor fi toate celelalte, cu siguranţă, pentru că acesta este interesul nostru. Iată, astăzi a început prima tranzacţie pentru 100 de tone de dovleci dulci care se vor duce la o unitate de prelucrare. Este primul pas”, a adăugat Petre Daea.

El a explicat că producătorii vor încheia contracte cu Casa de Comerţ pentru cantităţile de produse pe care le au, societatea va plăti la livrare, în aşa fel încât acestora să le fie asigurată valorificarea, iar ulterior aceasta va distribui produsele în lanţurile de magazine.

„Lucrurile au intrat în linie dreaptă. De aici încolo, în fiecare zi Casa de Comerţ va desfăşura activitatea aceasta comercială, începând a distribui în lanţurile de magazine, supermarketuri, cu sigla pe care o să o vedeţi, sub marca Casei de Comerţ. Producătorii aduc produsele, pentru început, în supermarket-uri, plata se va face direct de către Casa de Comerţ, în aşa fel încât fermierul să şi plece cu banii acasă. (…) Preţurile vor fi agreate în primul rând de producător şi apoi societatea stabileşte preţul cu lanţurile de magazin. Casa de Comerţ este atentă, pe de o parte, la preluarea întregii producţii, iar pe de altă parte, să le aducă la preţuri convenabile pentru consumatori.Vor fi toate produsele, legume, fructe, inclusiv produsele acestea pe care le-aţi văzut dumneavoastră aici”, a subliniat şeful MADR.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că producătorii nu vor trebui să respecte alte condiţii de eligibilitate faţă de cele pe care le au când vând marfa în piaţă. „Ei trebuie să producă, să aranjeze produsele respective, să le sorteze, să le pune în lădiţe. Toate calităţile se iau de către Casa de Comerţ, pentru că în practică te întâlneşti cu produse de diferite calibre. Nu sunt condiţii deosebite de eligibilitate, sunt aceleaşi, dacă s-ar duce cu produsele în piaţă”, a mai spus el.

Daea susţine că în viitor este posibil să fie deschise magazine proprii ale Casei de Comerţ, aşa cum au fost la debutul acestui proiect, dar acest lucru se va face în timp, „pentru că nu este uşor în momentul în care ai distrus magazine şi ai distrus practic toată structura de de conducere şi execuţie a Casei de Comerţ”.

Petre Daea a deschis sâmbătă târgul organizat în curtea instituţiei cu ocazia „Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti”, care se sărbătoreşte anual pe 10 octombrie.

MADR a lansat o amplă campanie de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimentele de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”.

Astfel, în perioada 8 – 10 octombrie 2022, la nivelul întregii ţări, se vor organiza peste 100 de târguri şi evenimente.

Târgul organizat în curtea Ministerului Agriculturii îi aşteaptă pe bucureşteni cu o gamă variată de produse de calitate: preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri, expuse de producători, fermieri sau operatori economici.

De asemenea, vizitatorii vor fi întâmpinaţi pe acordurile Ansamblului Jidvei România şi vor putea degusta borş de peşte, pregătit de bucătari pricepuţi din zona Dobrogei, preparate din carne pe grătar şi dulciuri. Alături de producători, care vor expune spre vânzare produse agroalimentare, se vor afla şi reprezentanţi ai Staţiunilor de Cercetare şi Dezvoltare de la Mărăcineni, Voineşti, Ştefăneşti, Valea Călugărească, Dăbuleni, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov, care vor oferi consumatorilor fructe de sezon autohtone, vinuri din soiuri autentice, cartofi, produse apicole, dovleci şi cartofi dulci, precum şi multe alte produse pe care consumatorii sunt aşteptaţi să le descopere în curtea MADR.

Te-ar mai putea interesa și
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile şi pensiunile din Poiana Braşov sunt ocupate aproape în întregime pe perioada vacanţei de iarnă, hotelierii pregătindu-le turiştilor pachete de servicii pentru toate buzunarele şi......
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat ...
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...