Petre Daea: În România nu există niciun specialist în pesta porcină africană

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în România nu există niciun specialist în pesta porcină africană. Drept urmare, au fost chemați mai mulți specialiști din afara țării pentru a căuta soluții în combaterea bolii. Până acum există focare de pestă porcină în zece județe și au fost neutralizați peste 300.000 de porci.
Economica.net - mar, 28 aug. 2018, 10:20
Petre Daea: În România nu există niciun specialist în pesta porcină africană

„În România nu există specialiști și facultăți care să pregătească specialiști în pesta porcină africană. De aceea trebuie să ne folosim de experiența celor care s-au întâlnit cu specialiști și cu experți din afara țării. Pe o parte dintre ei i-am solicitat să vină și au venit o serie de specialiști din Danemarca, Franța, Spania. Unul dintre cei mai mari profesori ai Europei pe care il folosesc toate țările a venit aici și a analizat situația de la noi. Noi am și reușit să închidem focarul de patru ori,la  Satu Mare”, a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit acestuia, în partea de sud a țării situația este însă diferită, din cauza unor factori specifici zonei.

Patronul SC TEBU Consult Brăila, cea mai mare fermă de porci din România, a doua ca mărime din Europa, unde sâmbătă a fost confirmată existenţa virusului de pestă porcină africană, a cerut ieri, 27 august 2018, întrunirea unei comisii, pentru o evaluare exactă a pagubelor pe care le va suporta în urma eutanasierii porcilor. Medicii sanitar-veterinari veniseră luni pregătiţi pentru începerea operaţiunii de eutanasiere a celor 141.000 de porcii din ferma Tebu Consult, însă acţiunea a fost amânată de agentul economic, care a solicitat întrunirea unei comisii de evaluare, pentru a se şti cu exactitate care sunt pierderile acestui dezastru economic cu care se confruntă.

Din datele Ministerului Agriculturii, la aceasta oră există focare de pestă porcină în zece județe ale țării și au fost incinerați până acum peste 30.000 de porci. În ceea ce privește despăgubirile, din 1603 dosare întocmite până acum, au fost plătite sumele aferente 83 de dosare. Ministrul susține însă că nu va rămâne niciun fermier fără despăguburi, urmând și o rectificare bugetară. Ulterior, banii vor fi recuperați de la Comisia Europeană. ” Se așteaptă o rectificare bugetară pentru alocarea sumelor. Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubiri. Noi am comunicat cu Comisia și am făcut demersurile necesare în baza Regulamentului 652/2014 ( de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, prin care se alocă bani pentru cei afectați de pesta porcină n.red), dar și în baza Regulamentului 1308/2013 (privind stabilirea anumitor autoare în legătura cu organizarea comună a piețelor)care vizează sprijin în condițiile în care apar fenomene adiacente pierderii efectivelor de animale”, a mai declarat Daea.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat sâmbătă existenţa virusului pestei porcine africane în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa, unde există 141.000 de porci.

În judeţul Brăila mai sunt trei ferme în care a fost confirmat virusul. Vineri, pesta a fost confirmată la SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, iar săptămâna trecută în fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, toate animalele din ultimele două ferme fiind deja ucise.

Directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan, a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre.

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă”, a precizat Drăgan.

Într-o conferinţă de presă organizată vineri de prefectul de Brăila, George Paladi, şi directorul DSV, presa a lansat ideea că în Insula Mică a Brăilei, declarată rezervaţie naturală, ar exista mai multe cadavre de porci, care nu pot fi ridicate însă de autorităţile sanitar-veterinare, deoarece nu au competenţa de a pătrunde în această zonă.

„Noi avem informaţii legate de Insula Mică a Brăilei de la cei care administrează această zonă protejată, pentru că nu putem intra acolo. Acest parc naţional are acelaşi statut ca şi Delta Dunării. Am luat legătura cu cei de la Parcul Naţional şi au spus că vor încerca să caute cadavre şi, dacă le găsesc, ni le vor trimite spre analiză la noi”, a declarat Drăgan.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...