Petre Stroe, MET Energy: „Doar 10 clienţi din 1.500 au semnat în vară contracte pentru anul 2019. Va fi deranj pentru industrie”

18 11. 2018
petre_stroe_64995700

„În luna iunie, am făcut oferte pentru clienţii noştri cărora le expira contractul la sfârşitul anului, pentru încă un an. Din 1.500 de clienţi, atunci au acceptat doar 10. Ei sunt fericiţi acum, restul probabil plâng acum. Au spus că mai aşteaptă, să mai vadă evoluţiile „.

Afirmaţia a fost făcută de Petre Stroe, director al MET Energy Romania, unul dintre furnizorii importanţi de energie electrică din România de pe piaţa concurenţială, şi furnizor care are clienţi comerciali mari, cu consum semnificativ. Compania avea, la finalul lunii august, o cotă de 8,6% din piaţa concurenţială de energie electrică (incluzând cota RWE Energie, companie pe care a preluat-o în acest an), calculată pentru furnizarea în perioada ianuarie-august 2018.

Faptul că mulţi consumatori industriali nu au semnat contracte de furnizare de energie când preţul era mic şi că vor fi obligaţi să-şi asigure energia la preţuri mai mari va pune presiune pe business-urile lor.
„Preţul energiei în piaţă era în februarie la 180 de lei, acum se apropie şi de 300, e o creştere de 60%. Eu nu am văzut aşa ceva de 30 de ani de când sunt în acest domeniu. Or, în industrie, costurile cu energia sunt cam de 20-30% din total, deci va fi mare deranj în unele părţi”, a explicat Stroe. „

Practic, cine a semnat un contract de furnizare în iunie, pentru anul viitor, şi-a asigurat un preţ al energiei la valoarea din iunie pentru tot anul 2019. „Am cumpărat energia pentru ei, i-am securizat. Dar aceştia sunt foarte puţini, din păcate. Poate ar trebui să-i educăm puţin şi pe consumatori, să se uite şi ei la ANRE, să se uite pe piaţă, să se uite pe platformele OPCOM”, a spus Stroe.

Directorul MET a dat exemplul unei singure firme, pe care compania o are client, care a acceptat să semneze în vară contractual de furnizare pentru anul viitor: Automobile Dacia.

Preţul energiei a crescut accentuat în acest an în România, cea mai abruptă creştere fiind înregistrată din iulie încoace, şi a fost vizibilă şi pe piaţa spot, şi pe pieţele de contracte bilaterale. Detalii despre ultimele evoluţii, aici:

Energia electrică s-a scumpit şi în octombrie, pe toate pieţele

Filiala din România a grupului MET, activă la noi încă din 2009, vindea energie către 910 clienţi comerciali din România, printre care Pirelli, Carrefour şi Mega Image, la finalul anului trecut, înainte de preluarea afacerii locale de furnizare a gigantului german RWE. Anterior, compania a achiziţionat un alt trader local, Repower, tranzacţie care a avut loc în 2016. Compania MET a fost controlată în trecut de grupul ungar Mol, dar acum este deţinută în proporţie de 80% de Benjamin Lakatos, considerat de presă un apropiat al premierului ungar Viktor Orban. Restul de 20% este în posesia salariaţilor.

MET Group este prezent in 15 tari si cu activitate pe 28 de piete nationale de energie. Venitul consolidat la nivel de grup a fost de 7,59 miliarde euro in 2017. MET România Energy SA a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 528 de milioane de lei şi un profit de 20 de milioane de lei.