„Mă încearcă o afinitate specială faţă de BVB şi mă bucur mult să fiu alături de dumneavoastră. Cu atât mai mult Fidelis, e o emisiune de titluri de stat pe care şi eu o urmăresc. Am fost şi implicat la un moment dat. Este prima ediţie din acest an, dintr-un lung şir, de 15 (…) Evident că beneficiile sunt pentru toată lumea, pentru investitori care se bucură de neimpozabilitate, de o serie de elemente, vorbim de dobândă, de câştigul de capital. Pentru Ministerul de Finanţe, pentru stat, este de asemenea câştigul unul evident – rata fixă. Dar cred că cel mai important eu văd rolul educativ pe care această emisiune îl are, fiindcă are o adresabilitate specială către persoanele fizice şi asta este zona de creştere cu cel mai bun potenţial în viziunea mea pentru BVB. Acum, rolul nostru este să ne asigurăm că piaţa de capital din România este una sustenabilă şi tranzacţionarea se desfăşoară într-un cadru adecvat. Avem o serie de reglementări, unele deja probabil le cunoaşteţi, pe care le-am iniţiat de la momentul la care am preluat preşedinţia Autorităţii. În continuare sunt alte reglementări care nu pot decât să creeze premise şi mai bune pentru creşterea pieţei bursiere din România, în special în perspectiva preaderării în OCDE”, a spus Petrescu.
Oficialul ASF a menţionat că, la finele anului trecut, dintre cei 178.548 de investitori, 37.358 aveau doar titluri de stat Fidelis.
„Este o cifră care ne arată că Fidelis este un program care generează, are priză, are tracţiune şi cel mai mult atrage persoanele fizice. Şi mă repet şi mă voi repeta, fără să îmi cer scuze, că zona de retail este zona de creştere de maximă perspectivă din punctul meu de vedere şi vă voi ajuta prin crearea unei reglementări care să favorizeze acest tip de investiţii în continuare”, a subliniat Alexandru Petrescu.
Bursa de Valori Bucureşti a organizat, vineri, evenimentul de listare a celei de-a XV-a emisiuni de titluri de stat Fidelis, emise de Ministerul Finanţelor.
Oferta publică iniţială primara (IPO) a cuprins cinci emisiuni, dintre care două în euro şi trei în lei, dintre care una a fost dedicată donatorilor de sânge.