Petrescu, despre OUG privind ANCOM: Se revine la o situaţie normală care există în aproape toate statele UE

Ordonanţa de urgenţă privind conducerea ANCOM reprezintă o revenire 'la normalitate', a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu. 
Economica.net - vin, 28 apr. 2017, 15:08
Petrescu, despre OUG privind ANCOM: Se revine la o situaţie normală care există în aproape toate statele UE

‘Ce s-a întâmplat ieri, prin aprobarea acelei ordonanţe de urgenţă, a fost – pe lângă deblocarea situaţiei de la ANCOM, care este îngheţată de la începutul acestei săptămâni – revenirea la o situaţie normală, (…) care există în aproape toate statele membre din Uniunea Europeană (…) ANCOM este o instituţie care funcţionează în subordinea Parlamentului României. Conducerea ANCOM este numită la propunerea Guvernului de către preşedintele României. Dacă dumneavoastră vi se pare că asta este o procedură firească, din punctul de vedere al Guvernului este că nu este, în niciun fel, o procedură firească şi că s-a revenit la normalitate’, a declarat Alina Petrescu, la Antena 3.

Potrivit Alinei Petrescu, până în 2009 instituţia care a precedat ANCOM se afla în subordinea directă a Ministerului Comunicaţiilor.

‘În 2009, Guvernul României era condus de Emil Boc, iar preşedinte era domnul Traian Băsescu. S-a dat o ordonanţă de urgenţă prin care care acea instituţie avea schimbată modalitatea de numire a conducerii. Deci din acel moment s-a ajuns la această soluţie, ca o instituţie care nu are practic nicio legătură cu Preşedinţia să aibă conducerea numită de preşedinte, la propunerea Guvernului’, a spus Petrescu, precizând că se îndoieşte că Administraţia Prezidenţială nu ştie aceste lucruri.

Potrivit Alinei Petrescu, Guvernul ‘nu ţine să reacţioneze’ la ceea ce a spus Administraţia Prezidenţială.

‘Toată lumea să înţeleagă că ce s-a întâmplat ieri este o revenire la normalitate. (…) În alte ţări europene, (…) instituţiile similare sunt fie în subordinea Guvernului, fie în subordinea Ministerului Comunicaţiilor, fie în subordinea Parlamentului. Nu se întâmplă nicăieri această soluţie care fusese adoptată în vremea regimului Băsescu’, a spus Alina Petrescu.

Întrebată de ce insistă Palatul Cotroceni pe ideea că guvernul Grindeanu nu a respectat în acest caz Constituţia şi transparenţa decizională, Petrescu a precizat că modul în care a fost adoptată această ordonanţă a fost ‘perfect transparent’.

‘Urgenţa este justificată (…) prin situaţia din acest moment de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. (…) S-a aruncat aşa această sintagmă – încălcarea Constituţiei -, dar nu ni s-a explicat ce înseamnă ea. Care este exact acuzaţia Administraţiei Prezidenţiale? (…) Ordonanţele de urgenţă sunt nişte instrumente la îndemâna Guvernului’, a mai spus Alina Petrescu.

Guvernul a adoptat joi o OUG de modificare a Legii de funcţionare a ANCOM, prin care preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai autorităţii vor fi numiţi la propunerea Guvernului, cu aprobarea plenului Camerelor reunite ale Parlamentului. Potrivit legii, durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi perioadă o singură dată.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acţionează Guvernul.

‘Dacă Guvernul şi-ar fi dorit să rezolve această situaţie printr-o formulă urgentă, avea şi instrumentele, avea şi timpul la dispoziţie, pentru că, până la urmă, această instituţie nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situaţia să fie rezolvată prin folosirea legislaţiei în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanţa de urgenţă, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acţionează Guvernul’, a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

În opinia acesteia, înscrierea pe ordinea de zi a acestei OUG este o metodă netransparentă folosită de Guvern.

‘Guvernul trebuie să înţeleagă că transparenţa, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esenţiale pentru abordarea pe care o au faţă de actul responsabil de guvernare şi faţă de cetăţenii acestei ţări. Respectarea Constituţiei este obligatorie pentru toate instituţiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător’, a subliniat Mădălina Dobrovolschi.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...