‘Clădirile şi terenurile la care, până acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversă. Nu este o taxă în plus, nu este o taxă nouă, vorbim de TVA care se aplica şi până acum, dar se va aplica prin taxare inversă. Este un sistem simplificat şi reduce şi evaziunea. Am aplicat o legislaţie europeană, care este opţională, iar noi am aplicat-o pentru clădiri’, a explicat ministrul Finanţelor.
O altă modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finanţelor, se discută cu părţile implicate, este eliminarea dublei impozitări în cazul stimulentelor acordate de firme angajaţilor sub forma unor asigurări de pensie şi sănătate.
‘În trecut, angajatul şi angajatorul se puteau înţelege să primească angajatul beneficii de pensii şi sănătate. Dacă beneficiul era sub 650 de euro, existau nişte deductibilităţi. Dacă era peste 650 de euro, erau impozitate şi la angajat şi nedeductibile la angajator. Regula spunea că trebuia să fie 400 euro pentru pensii facultative şi 250 de euro pentru asigurări private de sănătate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci dacă sunteţi un angajator care vrea să ofere aceste beneficii angajatului, peste 650 de euro sunt deductibili, sunt impozitaţi doar la angajat’, a mai sus Ioana Petrescu.
În plus, se elimină limitele impuse pe categorii de asigurări, respectiv cea de 400 de euro pentru pensii şi 250 de euro pentru sănătate. ‘În limita celor 650 de euro angajatul şi angajatorul pot decide cum să împartă aceste pensii facultative sau asigurări de sănătate’, a mai spus ministrul Finanţelor Publice.
Potrivit Ioanei Petrescu, în noul Cod Fiscal vor fi introduse şi modificări privind taxarea microîntreprinderilor, în special cu privire la îndeplinirea criteriilor de taxare în acest sistem sau trecere la impozitul pe profit.
Ministrul Finanţelor s-a referit şi la extinderea facilităţilor pentru agricultorii afectaţi de calamităţi, la tratamentul fiscal aplicabil tranzacţiilor pe piaţa de capital, dar şi la relaţia dintre contribuabil şi ANAF.
‘Rescrierea Codului Fiscal este imperativă, oportună şi benefică. Codul are nevoie de mai multe clarificări. Trebuie să eliminăm disfuncţionalităţile şi să îl adaptăm realităţilor economice’, a mai spus Ioana Petrescu.
Ea a explicat că rescrierea este imperativă pentru că, din 2003 încoace, realităţile economice s-au schimbat în principal prin prisma aderării la Uniunea Europeană, care a impus adoptarea unor directive. Ministrul de resort a mai spus că, prin noul fiscal, vrea să impună o serie de măsuri pro-creştere economică ţi să optimizeze colectarea la bugetul de stat.
Pe de altă parte, Ioana Petrescu a ţinut să precizeze că, în noul Cod Fiscal, se menţine cota unică, actuala cotă de TVA dar şi măsurile luate recent în privinţa comunicării electronice dintre firme şi autorităţi.