Petrescu: Nu voi introduce amnistia fiscală; vreau o eliminare a evaziunii prin conformare voluntară

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat, sâmbătă, că nu intenţionează să introducă amnistia fiscală, deoarece colectarea va înregistra o creştere doar temporar, pe termen scurt, ci doreşte o eliminare a evaziunii fiscale într-un mod sustenabil, în special prin conformare voluntară.
Economica.net - sâm, 15 mart. 2014, 13:58
Petrescu: Nu voi introduce amnistia fiscală; vreau o eliminare a evaziunii prin conformare voluntară

„Nu am de gând să introduc amnistia fiscală. Pe termen scurt, nu mă îndoiesc că se va vedea o creştere temporară a colectării, dar eu nu vreau să am nişte rezultate spectaculoase 2-3 luni, iar pe 1-2 ani mai încolo, pentru că există această aşteptare că aceste amnistii fiscale vin şi oricum ne iartă statul dacă am furat sau oricum ne va diminua pedeapsa, o să vedem după doi ani de acum încolo. Şi doi ani de acum încolo vom avea pe urmă probleme mari, pentru că lumea fură cât poate, că vine apoi amnistia fiscală. Deci, vreau să fie o eliminare a evaziunii fiscale, o creştere a colectării, dar într-un mod sustenabil şi nu aşa, pentru rezultate spectaculoase pe o lună sau două”, a declarat Ioana Petrescu, la Antena3.

Ea a explicat că această noţiune de conformare voluntară, pe care nu s-a pus prea mult accent, presupune ca oamenii să îşi plătească singuri, din convingere, taxele şi impozitele.

În opinia sa, acest lucru se poate obţine prin mai multe feluri, cum ar fi un mod de plată al taxelor ”mai prietenos”, dar şi prin încredere, că banii contribuabililor se vor regăsi în bunuri şi servicii publice.

„Conformarea voluntară înseamnă că eu mă duc şi îmi plătesc impozitele, nu vine fiscul după mine să mă urmărească, pentru că nu mi le-am plătit, iar oamenii trebuie încurajaţi să facă acest lucru în mai multe feluri. De exemplu, modul de plată al impozitelor să fie un pic mai prietenos. În definitiv, aceşti oameni vor să plătească taxele la stat şi nu e normal să aştepte nu ştiu cât la coadă să plătească la ghişeu sau să fie o procedură foarte complicată online de a plăti un impozit ori să nu fie clar care este contul în care ei vor să-şi pună banii. Dacă omul acela vrea să plătească, să fie ajutat să-şi poată plăti în mod civilizat şi clar acel impozit”, a arătat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte încrederea populaţiei că banii din impozite nu vor fi furaţi, Ioana Petrescu a admis că va fi un lucru ce se va obţine greu şi în timp.

„Oamenii trebuie să aibă încredere că banul pe care noi îl luăm din impozit se duce pentru bun public, pentru un serviciu public, pentru ceva clar şi unul dintre lucrurile pe care vreau să le fac este să fie foarte clar că vrem să avem mult respect pentru acest ban public şi vrem să se vadă foarte clar unde se duce acest ban public. Îmi dau seama că este un proces lung, dar, în timp, oamenii să aibă încredere. Da, dau acest ban, dar îl văd apoi într-o şcoală, văd acest ban într-un spital şi atunci vreau să plătesc, pentru că am încredere că nu se duce în buzunarul cuiva care fură. Dar este un proces greu, care va dura foarte mult timp ca oamenii să se obişnuiască şi să înţeleagă şi să-i putem convinge că aşa este, dar eu am răbdare şi trebuie să fim consecvenţi să facem asta pas cu pas”, a adăugat ea.

Un alt exemplu de conformare voluntară îl constituie înţelegerile dintre Fisc şi multinaţionale cu privire la modul în care acestea îşi vor plăti taxele în următorii cinci ani.

„Un alt exemplu este faptul că există proceduri prin care poţi să te înţelegi cu multinaţionalele în ce mod îşi fac ele strategia de transfer pricing. Se cheamă APA, se cheamă advance pricing arrangemets. Noi nu am avut până acum destul oameni în ANAF să facă aceste APA-uri dinainte. Ce înseamnă asta? Înseamnă că te înţelegi cu ei în ce mod îşi plătesc ei taxele pe următorii cinci ani. Este conformare voluntară, nu stai să alergi după ei să vezi dacă au plătit sau nu.

Te-ai înţeles cu ei, aceia sunt banii care sunt plătiţi la stat pe următorii cinci ani. Noi nu am avut destui oameni care să facă acest lucru. Vom scoate la concurs nişte posturi, cred că săptămâna viitoare, pe această zonă de transfer pricing. Sunt aceste zone care au fost ignorate şi care pot aduce foarte mulţi bani la buget într-un mod foarte civilizat şi foarte simplu. Aceasta este o modalitate. Te duci, normal, şi după cei care înşeală şi fură, te duci şi peste cei care fac evaziune fiscală, dar este normal să vorbeşti şi civilizat cu contribuabilul, să aibă motive să-ţi plătească taxele şi să-l educi că este normal să-şi plătească taxele”, a concluzionat şeful de la Finanţe.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Preşedintele filialei judeţene Suceava a Partidului Naţional Liberal (PNL), Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru "siguranţă şi prosperitate"....
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a numit "un alt rezultat istoric" acordul COP29 pentru finanţarea eforturilor ...
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă "pentru o Românie puternică ...
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional ...