Ioana Petrescu pleacă de la Finanţe

Economica.net
25 11. 2014
original__lso1250_48613500

Surse, citate de această dată de Mediafax, au arătat că, în afară de Petrescu, Pricopie şi Niţă, care sunt miniştri plini, Ponta ar putea să-i remanieze şi pe Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare), Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni), dar şi pe alţi miniştri delegaţi, cu scopul de a comasa ministerele. Miniştri delegaţi mai sunt Darius Vâlcov (Buget), Florin Jianu (IMM-uri şi Turism), Doina Pană (Ape, Păduri şi Piscicultură), Răzvan Nicolescu (Energie), Aurelia Cristea (Dialog social).

Pe de altă parte, surse parlamentare au precizat că premierul Victor Ponta i-ar fi promis liderului PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, două posturi de miniştri în viitorul Guvern, unul dintre acestea fiind portofoliul Finanţelor.

Sursele citate au mai arătat că vicepremierii actuali vor fi menţinuţi şi în viitorul Cabinet.

Ioana Petrescu a fost numită ministrul de Finanţe în luna martie a acestui an după ce, înceăpând din septembrie 2013, a fost consilier al premierului Victor Ponta. Ioana Petrescu este cercetător afiliat la American Enterprise Institute şi cadru universitar la Universitatea Maryland, SUA, după stagii de pregătire la Universitatea Harvard (doctorat şi mastrat în economie) şi Wellesley College (licenţă în economie şi matematică).

În timpul mandatului Ioanei Petrescu la Finanţe, Guvernul a redus CAS, a adoptat neimpozitarea profitului reinvestit, a eliminat şi comasat 92 de taxe fiscale şi parafiscale, în încercarea de a încuraja sectorul privat.

Scurta perioadă petrecută la MFP nu a fost lipsită de controverse. Petrescu a fost criticată încă de la începutul mandatului pentru un articol publicat în Ziarul Financiar, prin care încuraja românii să-şi plătească taxele. S-a remarcat şi prin episodul „MTO” din timpul unei întâlniri a premierului şi ministrului Finanţelor cu preşedintele Traian Băsescu.

Citeşte interviul acordat ECONOMICA.NET de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.