În jurul orei 12.54 GMT cotaţia ţiţeiului Brent era în scădere cu 1,51 dolari, sau 2,5%, până la 59,18 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat de la sfârşitul lunii octombrie. Similar, cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ (WTI) afişa o scădere de 1,37 dolari, sau 2,53%, până la 52,82 dolari per baril.
În paralel, pieţele bursiere din întreaga lume înregistrau scăderi, în condiţiile în care investitorii au devenit preocupaţi de riscul agravării crizei. A crescut cererea pentru active sigure precum yenul japonez şi obligaţiunile emise de Trezoreria SUA.
Autorităţile de la Beijing au anunţat luni că au decis să prelungească vacanţa de Anul Nou chinezesc cu 3 zile, până la 2 februarie, ca parte a măsurilor de combatere a epidemiei de pneumonie virală. De asemenea, o serie de mari companii şi-au anunţat angajaţii să lucreze de acasă, în încercarea de a împiedica răspândirea virusului.
În întreaga lume depun eforturi uriaşe pentru a preveni o pandemie, după ce peste 2.700 de persoane au fost infectate în China şi 81 au murit după ce au contractat virusul.
Extinderea rapidă a virusului a generat temeri referitoare la încetinirea cererii de ţiţei şi speculaţii potrivit cărora Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi Rusia ar putea lua în considerare o reducere şi mai mare a producţiei de petrol.
În replică, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au încercat să minimalizeze impactul epidemiei de coronavirus, autorităţile de la Riad, liderul de facto al OPEC, subliniind că organizaţia poate răspunde la orice modificare a cererii.
Pieţele sunt „influenţate în principal de factori psihologici şi de aşteptările negative adoptate de unii participanţi de pe piaţă, în pofida impactului foarte limitat al virusului asupra cererii mondiale de petrol. Un pesimism similar s-a întâmplat şi în 2003 în timpul epidemiei SARS, deşi nu a provocat o reducere semnificativă a cererii de petrol”, a declarat ministrul Petrolului din Arabia Saudită, prinţul Abdulaziz bin Salman Al-Saud.
Pe ansamblu, preţul barilului de ţiţei Brent a scăzut cu peste 14% după ce o escaladare a tensiunilor între SUA şi Iran a majorat pentru scurt timp cotaţiile la peste 70 de dolari per baril în data de 8 ianuarie. Între timp preţul petrolului a scăzut în pofida faptului că producţia de petrol a Libiei s-a redus cu 75% din cauza blocării câmpurilor sale petrolifere.