Europenii pariază tot mai mult pe resursele noi de petrol și gaze ale Africii, în contextul agresiunii ruse din Ucraina

Nevoia acută de petrol și gaze a Europei, care să înlocuiască pe cât posibil livrările de energie din Rusia, reaprinde interesul pentru proiectele energetice africane, care au fost evitate în trecut din cauza costurilor și preocupărilor legate de schimbările climatice, au declarat directori din industrie și oficiali africani, pentru Reuters.
Mihai Nicuţ - sâm, 23 iul. 2022, 11:36
Europenii pariază tot mai mult pe resursele noi de petrol și gaze ale Africii, în contextul agresiunii ruse din Ucraina

Africa. Firmele energetice au în vedere proiecte în valoare totală de 100 de miliarde de dolari pe continent, conform calculelor Reuters bazate pe estimările companiilor publice și private.

Țări africane care au în prezent o producție redusă de petrol și gaze ar putea atrage investiții de miliarde în energie în următorii ani:  Namibia, Africa de Sud, Uganda, Kenya, Mozambic și Tanzania.

Numai Namibia ar putea furniza aproximativ o jumătate de milion de barili pe zi, petrol nou-extras, în urma rezultatelor promițătoare ale explorărilor din ultimele luni, potrivit estimărilor a doi consultanți din industrie, cu care a vorbit Reuters.

Africa în ansamblu ar putea înlocui până la o cincime din exporturile de gaze rusești către Europa până în 2030, pe baza estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Agenția a estimat că încă 30 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an de gaz african ar putea ajunge în Europa până atunci.

„În timp ce lumea încearcă să înlocuiască volumele de petrol și gaze rusești… industria se concentrează acum pe barilii avantajoși pe care Africa îi oferă”, a declarat Gil Holzman, CEO al exploratorului canadian de petrol Eco Atlantic Oil & Gas, care deține licențe pe o suprafață de 30.000 de kilometri pătrați în largul Namibiei.

„Companiile mari (Oil Majors) sunt din ce în ce mai prezente, au participat la licitații de explorare, dezvoltare și producție”, a declarat el pentru Reuters, referindu-se la  activitatea din bazinele petroliere din largul Namibiei și Africii de Sud.

Sancțiunile europene asupra aprovizionării cu petrol din Rusia  și fluxurile reduse de gaze rusești au dus la creșterea prețurilor și au condus la rate record ale inflației din ultimii 40 de ani, ani în unele țări. Țițeiul Brent, de referință pentru Eiropa a atins în martie aproape un maxim al ultimilor 15 ani, 139 de dolari pe baril.

Investițiile în energia africană încă nu s-au redresat după scăderea prețurilor petrolului și gazelor în 2014, a anunțat IEA într-un raport din iunie, care arăta potențialul Africii de a reduce deficitul de ofertă.

„Ne aflăm în mijlocul primei crize energetice cu adevărat globale și trebuie să găsim soluții pentru a înlocui pierderea petrolului și a gazelor rusești”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol, pentru Reuters, într-un interviu din iunie.

IEA a șocat industria petrolieră anul trecut, prognozând că nu va mai avea loc nicio investiție majoră  în noi proiecte de combustibili fosili pentru, pentru a se  îndeplini obiectivele “net-zero”  până la jumătatea secolului.

Citește și: Oficial: Comisia Europeană propune reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE. La limită, raționalizarea în statele membre poate fi obligatorie

Companiile și țările care urmăresc investiții în petrol și gaze în Africa sunt conștiente că trebuie să se miște rapid pentru a profita de pe urma rezervelor neexploatate, înainte ca tranziția globală la tehnologia cu emisii scăzute de carbon să facă neviabile multe proiecte de combustibili fosili, au spus directorii și oficialii, în condițiile în care cererea internă de combustibil și energie crește și ea.

Luna trecută, Tanzania a semnat un acord-cadru de gaze naturale lichefiate (LNG) cu gigantul energetic de stat norvegian Equinor și compania petrolieră anglo-olandeză Shell, care accelerează dezvoltarea unui terminal de export de 30 de miliarde de dolari.

Patrick Pouyanne, directorul general al gigantului petrolier francez TotalEnergies, a declarat, într-o vizită în capitala Mozambicului, Maputo, în ianuarie, că, dacă securitatea în zonă se îmbunătățește, compania își propune să repornească anul acesta un proiect LNG de 20 de miliarde de dolari oprit în trecut.

Pouyanne a declarat în mai că TotalEnergies trebuie să compenseze scăderea producției și lipsa petrolului rusesc, și își accelerează activitatea în Namibia, o țară promițătoare din punct de vedere al resurselor de petroluli.

„Acum se fac eforturi pentru a accelera aceste proiecte”, a spus Gonçalo Falcão, de la firma globală de avocatură Mayer Brown, care consiliază firme din spațiul energetic african. El a vorbit despre proiecte de gaze din Africa de Est în valoare de zeci de miliarde de dolari. „Există în mod clar un sentiment de oportunitate în a le consolida”.

Pentru petrolul african nou, Namibia pare a fi cea mai promițătoare țară din punct de vedere al unor noi resurse. Țara nu produce încă nimic, dar a găzduit companii de top care au cercetat datele geografice și apele sale timp de zeci de ani, până când Shell a ajuns în februarie la o concluzie: sunt rezultate „încurajatoare” pentru extracția de petrol ușor – tipul de țiței cel mai apreciat de rafinăriile europene.

La aproape două luni de la criza din Ucraina, cu prețurile petrolului aproape de niveluri record, Shell a lansat o sondă de explorare „back-to-back” pe amplasament – adică o sondă imediat după alta – pentru prima dată în istoria de aproape 150 de ani a companiei, potrivit a două surse din industrie, care au refuzat să fie numite, deoarece explorarea continuă.

Shell a spus că progresează și că are rezultatele „promițătoare”, dar a avertizat într-o declarație către Reuters că, datorită angajamentelor sale privind clima, vor avansa doar proiectele care pot fi dezvoltate repede, și care sunt competitive și în scenariile cu prețuri scăzute și cu prețuri mari.

TotalEnergies a finalizat în martie forajul unei sonde de explorare în proiectul Venus din apropiere, iar o sondă de evaluare mai avansată urmează să fie forată în trimestrul al treilea. Compania a arătat, pentru Reuters că „încă va trebui să stabilească dacă volumele sunt viabile din punct de vedere comercial… (dar) investițiile sunt în continuare  necesare pentru a satisface cererea”.

Un înalt oficial Shell, vorbind cu Reuters sub rezerva anonimatului, a estimat că va fi nevoie de aproximativ 11 miliarde de dolari pentru a dezvolta blocurile celor două companii din Namibia.

Descoperirile ar putea duce la o producție de petrol de aproximativ jumătate de milion de barili pe zi, potrivit previziunilor firmei de date IHS Markit și estimărilor companiei de consultanță în resurse naturale Wood Mackenzie, oferite  Reuters. Ambele firme au avertizat că prognozele sunt încă preliminare.

Maggy Shino, comisar pentru petrol la Ministerul Minelor și Energiei, a declarat pentru Reuters că timpul trece pe măsură ce avansează tranziția globală la energie curată: „Există posibilitatea ca Namibia să fie ultimul gigant african”.

„După  succesul forajelor de explorare din Namibia, a venut războiul dintre Ucraina și Rusia… și acum vedem că mai multe companii caută să investească în Namibia în căutarea de hidrocarburi”, a spus ea, adăugând că țara sa speră să înceapă producția din zăcănmântul operat de Shell până în 2026.

Citește și: Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a doua lună consecutiv

Eforturile de acum sunt un ecou al primelor decenii ale erei post-coloniale, când guvernele europene și marile companii din domeniul energiei precum Total, Shell și Eni au lucrat în tandem pentru a pune Africa de Nord arabă și un grup de state subsahariene pe harta energetică a lumii.

Creșterea cererii europene de gaze, în contextul de acum, ar putea duce la o creștere a producției africane la un vârf de aproape 500 de miliarde de metri cubi până la sfârșitul anilor 2030, potrivit companiei de consultanță Rystad, în creștere de la 260 de miliarde de metri cubi în 2022.

Mai puțin optimistă, IEA proiectează un vârf al producției de gaze naturale în „scenariul său durabil pentru Africa”  de sub 300 de miliarde de metri cubi în 2024. Estimează și că producția de petrol va atinge în acest an vârful acestui deceniu, aproximativ 6 milioane de barili pe zi – în scădere de la peste 10 milioane în 2010. Astfel, indică o durată de viață mai lungă pentru proiectele de gaze decât cele din domeniul petrolului.

Mai mult de jumătate din producția gigantului petrolier italian ENI provine din Africa și peste jumătate din investițiile sale din ultimii patru ani au fost făcute acolo. Și cum asta vine în contextul în care avem o creștere a prețului petrolului, declanșată de războiul din Ucraina, interesele companiei se potrivesc cu cele de acum ale Guvernului Italiei.

CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, împreună cu delegații guvernamentale înalt, au călătorit în Algeria, Gabon și Angola în aprilie și au încheiat acorduri pentru a stimula exporturile energetice către Europa.

„Africa are acum o oportunitate uriașă. În urma crizei recente din Ucraina, contextul global al piețelor de energie și al furnizării de energie s-a schimbat radical – nu este o chestiune de ani, ci de zeci de ani”, a declarat Luca Bertelli, directorul de explorare al Eni, pentru Africa Energies.

Cel mai important importator european de gaze, Germania, curtează din ce în ce mai mult Senegalul. În mai cancelarulugerman Olaf Scholz a vizitat țara, oferind ajutor pentru a exploata resursele vaste de gaze, deși nu a fost convenit niciun proiect concret.

„Primul lucru pe care îl pot face Germania și Europa este să ne cumpere gazul”, a declarat Abd Esselam Ould Mohamed Salah, ministerul petrolului, minelor și energiei din Mauritania – care împarte un vast zăcământ de gaze cu vecinul Senegal, resursele urmând să fie disponibile anul viitor.

„Salutăm interesul sporit pe care îl vedem din partea țărilor și companiilor europene în dezvoltarea resurselor noastre, ceea ce este în interesul nostru reciproc”, a declarat el pentru Reuters, invocând tranzacțiile care vizează blocurile de explorare offshore.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...