Petroliştii au scris parlamentarilor: “Noul regim fiscal pune în pericol producţia de gaze a României”. Urmează un nou vot în Camera Deputaţilor
ROPEPCA şi FPGG, cele două asociaţii care reprezintă companiile implicate în explorarea şi exploatare de petrol şi gaze din România au redactat o scrisoare către deputaţi în care arată efectele negative pe care le are asupra industriei petroliere şi a viitorului sectorului de extracţie a gazului noul cadru fiscal pe care aleşii vor să îl impună.
“Acest nou regim fiscal va afecta negativ viabilitatea unei părți semnificative din industria gazului natural din România, punând în pericol investițiile noi și implicit producția internă de gaz. Economia României va fi lipsită de investiții viitoare consistente în această industrie, întrucât acestea vor deveni neeconomice în contextul reglementărilor propuse. Este important de menționat că investițiile în industria ţiţeiului și a gazelor naturale au totalizat, în ultimii 5 ani, aproximativ 6 mld. EUR”, scrie în document.
“O privire rapidă arată că Guvernul reține 80% din venitul suplimentar, iar companiile ar trebui să păstreze 20%. Odată cu modificarea propusă, Guvernul va reține până la 18% ca redevență (prin referire la preţul de referinţă calculat în funcţie de CEGH ca bază de calcul pentru valoarea producției, nivelul maxim al redevențelor variază de la 13,5% la 18%, în condițiile actuale de piață) și 80% ca taxă aplicată veniturilor suplimentare, lăsând societățile fără stimulente pentru a investi în continuare.
Acest fapt demonstrează că impozitarea unui venit suplimentar determinat arbitrar prin raportare la un preț de referință care NU este realizat de către producătorii români de gaz natural este fundamental greșită”, se mai arată în scrisoare.
Puteţi vedea scrisoarea integral aici sau în galeria foto
Noul cadru fiscal impune Petrom şi Romgaz un nou preţ de referinţă pentru calculul impozitului suplimentar pe gaze, cel de pe piaţa spot de la Viena, mai mare decât cel realizat România, anulează deductibilitatea redevenţei plătite deja din baza de calcul a acestui impozit, şi stabileşte limite pentru deductibilitatea investiţiilor. Mai multe detalii despre noul cardu de taxare puteţi citi AICI
Cel mai probabil, dacă aceste modificări vor fi operate, cei care vor avea de suferit vor fi consumatorii, în condiţiile în care Petrom şi Romgaz asigură circa 90% din producţia naţională de gaze. Cum importurile de gaze ruseşti se fac la un preţ peste cel al celor doi producători interni, nu există presiunea pe preţ a vreunui concurent care să oblige cele două companii să internalizeze acest cost suplimentar.