Petroliştii „de uscat” despre stabilitatea din România: În acest an au intrat în vigoare 300 de acte normative cu impact asupra Codului Fiscal
„Avem nevoie de stabilitate și continuitate. Anul acesta au intrat în vigoare 300 de acte normative cu impact asupra Codului Fiscal. Cum poţi gestiona o investiţie semnificativă în aceste condiţii?”, a spus Saniya Melnicenco, persoana care va asigura, de luna viitoare, preşedinţia ROPEPCA-Asociaţia companiilor petroliere care se ocupă cu explorarea şi erxploatarea resurselor de hidrocarburi din zona onshore.
Ea a spus că riscurile aşa-numite „de suprafaţă”, adică cele de reglementare au ajuns mai mari, pentru operatorii de uscat, decât cele „de adâncime”, adică cele legate de rata de succes a explorărilor pentru a găsi noi resurse.
„Averm date geologice din anii 60-70, explorările sunt costisitoare. Nu avem un mecanism real de acces la teren. În perioada 2014-2017 au fost şapte investitori care au plecat din ţară. Pe runda X (a zecea rundă de licitaţii pentru perimetre de explorare-exploatare scoase de stat la licitaţie pentru concesiune n.red.) din 20 de perimetre, doar pe şase se mai continuă programul de explorarare. Restul investitorilor nu le-au putut finaliza la timp”.
Oficialul ROPEPCA a spus că au fost solicitări adresate pentru înbunătăţirea legislaţiei, pentru a fi asigurat „un cadru predictibil şi stabil”, dar, în loc de asta, petroliştii au avut parte de altă surpriză. În ciuda mai multor rapoarte negative, Senatul a adoptat un proiect de lege de modificare a legii petrolului, care urmează să fie dezbătut de deputaţi. Una dintre cele două prevederi ale proiectului arată că statul roman, prin Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale, rezlilază acordul de concesiune în situaţia în care concesionarul înregistrează la finalul un an fiscal datorii la bugetul general consolidat.
Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră este compusă din 16 membri, deținători de acorduri de concesiune în zona onshore.În prezent, membrii ROPEPCA dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producție onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiții cumulate de 900 milioane de Euro. Companiile member ROPEPCA au, cumulate, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de Euro şi circa 14.000 de angajaţi.