Petroliştii români: Taxele pe extracţie în Europa au scăzut, în România au crescut

Cota efectivă de impozitare a companiilor petroliere care extrag ţiţei şi gaze a scăzut în Europa, cu jumătate de punct procentual, în timp ce, din cauza noilor taxe din România, impozitarea a crescut cu aproape 2,2 puncte, potrivit unui studiu Deloitte, realizat pentru Federația Patronale Petrol si Gaze.
Economica.net - vin, 18 sept. 2015, 10:58
Petroliştii români: Taxele pe extracţie în Europa au scăzut, în România au crescut

Cota efectivă de impozitare a activităţii de extracţie în Europa a scăzut de la 12,2% la sfârşitul lui 2013, la 11,7% la sfârşitul lui 2014, evoluţie explicată de scăderea bazei de impozitare ca urmare a ieftinirii ţiţeiului. Şi măsurile legislative adoptate în unele state europene pentru a reduce povara fiscală asupra companiilor din domeniu au contribuit la diminuarea impozitelor din domeniu, pentru a încuraja investiţiile, se arată în studiul citat.

În primul semestru din 2015, media cotaţiilor ţiţeiului Brent a coborât la 57,84 dolari/baril, faţă de 98,85 dolari/baril media în 2014, respectiv 108,66 dolari /baril media în 2013.

În România, cota efectivă a impozitelor pe activitatea de upstream a crescut de la 13,9% la 15% la sfârşitul lui 2014, respectiv 15,7% la 30 iunie 2015, spun cei de la Deloitte.

„Evoluţia este explicată în principal de continuarea aplicării impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţului gazelor naturale. Pentru calculul cotei medii pentru upstream în România, au fost luate în considerare, pe lângă redevențele petroliere, impozitul pe construcții, impozitul pe ţiţei din producția internă, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale şi impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale”, se arată în studiu.

Cei de la Deloitte au realizat şi o comparaţie a taxelor pentru ţări cu producţie similară de hidrocarburi, şi, potrivit studiului, la noi taxele sunt mai mari.
„Cu o producție de mai puţin de 40 bep/sondă/zi, România se încadrează între ţările cu productivitate scăzută pe sondă, alături de ţări precum Polonia, Franța, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectivă de impozitare specială pentru aceste ţări este de 7,5% vs. 15,7% în România”, se arată în studiu.

Federaţia Patronală Petrol și Gaze este reprezentativă la nivelul sectorului „Energie, petrol, gaze şi minerit energetic”, având în prezent două organizații patronale membre care reprezintă 19 de companii, cu un total de peste 24.000 salariaţi.

Cele mai mari companii care exploatează petrol şi gaze pe teritoriul României sunt Romgaz şi Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...