Barilul de petrol Brent se tranzacţionează, la ora transmiterii acestei ştiri, la 30,87 dolari pe baril, în scădere cu 68 de cenţi, sau 2,16%, potrivit cotaţiilor Bloomberg. Nivelul minim al zilei a fost de 30,43 dolari pe baril, în scădere cu 3,6%.
Luni, preţul petrolului Brent a închis la 31,55 dolari pe baril, în cădere cu 6%, cel mai scăzut final de şedinţă din aprilie 2004.
Analiştii anticipează că stocurile de petrol din SUA au crescut în ultima săptămână, un nou semnal privind supraoferta semnificativă de pe piaţa mondială în contextul evoluţiei anemice a cererii din economiile emergente şi din Europa.
De asemenea, Iranul ar putea intra pe piaţă încă din luna martie cu cantităţi semnificative de ţiţei, odată ce SUA şi puterile aliate vor începe să ridice sancţiunile economice impuse regimului de la Teheran pentru a descuraja controversatul program nuclear.
Prăbuşirea preţurilor petrolului este accentuată şi de dolarul puternic, dar şi de volatilitatea de pe piaţa chineză, care contribuie la temerile privind evoluţia timidă a cererii de materii prime.
Petrolul WTI, de referinţă în SUA, a atins marţi un minim de 30,41 dolari pe baril, după ce a închis luni la 31,41 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din decembrie 2003. În ultimele şase şedinţe de tranzacţionare, petrolul s-a ieftinit pe piaţa americană cu 15%. Volumele tranzacţionate marţi depăşesc semnificativ media ultimelor 100 de zile.
Analiştii băncii Morgan Stanley, citaţi de Bloomberg, estimează că dolarul puternic şi condiţiile actuale din piaţă vor împinge preţul petrolului Brent spre 20 de dolari pe baril.