„Ţiţeiul a avut parte de o săptămână foarte volatilă, ajungând niciunde. Temporar, preţul a întrerupt tendinţa de creştere de la începutul lunii octombrie, Brent ajungând la aproape 60 de dolari/baril înainte de a reveni la valorile anterioare. Deşi veştile de la Washington şi Beijing legate de perspectiva unui acord comercial au rămas o sursă cheie de volatilitate, unele ştiri legate de petrol au avut şi ele rolul lor. Confruntată cu un surplus în creştere al rezervelor la început de 2020, datorită creşterii producţiei non-OPEC, piaţa a găsit alinare în speculaţia că OPEC şi-ar extinde reducerile de producţie până la mijlocul anului 2020. Mai devreme, scăderea preţului a fost, în mare parte, determinată de temerile că Rusia ar obiecta cu privire la susţinerea unei perioade extinse a reducerii producţiei (…) În timp ce scăderea economică globală şi impactul său asupra cererii se poate apropia de etapa în care este evaluat complet pe termen scurt, perspectiva este în continuare afectată de posibilitatea ca rezervele mari non-OPEC să nu fie contracarate de măsuri din partea grupului OPEC+. Din acest motiv, şi luând în considerare şi orice tulburare geo-politică, ne menţinem perspectiva că ţiţeiul Brent va rămâne, cel mai probabil, blocat mai aproape de 60 înainte de a se redresa în cele din urmă cândva în 2020”, notează Ole Hansen, director strategie mărfuri Saxo Bank.
Potrivit sursei citate, datele economice ale economiilor principale continuă să sublinieze faptul că, cel mai probabil, punctul cel mai scăzut al creşterii globale este o chestiune de viitor, nu de trecut.
„Creşterea PIB-ului SUA pe T4 măsurată de modelul Nowcast al Fed New York a scăzut la doar 0,39%, o prăbuşire de 1,57% în mai puţin de două luni. Observăm riscul unei greşeli de politică în curs de desfăşurare din partea Fed şi credem că probabilitatea actuală a unei reduceri de dobândă în ianuarie de 18,5% este prea mică. Parcursul către asigurarea unui acord comercial între SUA şi China a devenit tot mai dificil, China ameninţând că ripostează după ce Senatul american a trecut o lege care-i susţine pe protestatarii din Hong Kong. În acelaşi timp, au crescut perspectivele pentru un acord de tip „Faza unu” după ce negociatorii americani ai acordului au fost invitaţi la Beijing pentru continuarea discuţiilor. Traderii au fost prinşi tot mai mult în rotiţa de hamster a ştirilor bune şi proaste, iar reacţia a fost observată în rândul câtorva mărfuri, de la aurul cel sigur la ţiţei, care au terminat săptămâna aproape de aceleaşi valori după ce au avut un parcurs de nouă dolari pentru a ajunge acolo”, se menţionează în analiză.
În privinţa preţurilor sezoniere, experţii arată că schimbările acestora au fost legate de vreme în sectorul gazelor naturale, cu aproape de 5% ca reacţie la prognoze meteo pentru o vreme mai caldă decât e normal în săptămânile ce vin. „Producţia record şi nivelurile ridicate ale rezervelor au dus la o scădere a primei pentru gazul din martie faţă de aprilie la cel mai scăzut nivel din 2016 încoace. Un semn că piaţa aproape că a scos din calcul riscul unei reduceri a inventarelor pe final de iarnă”, precizează analistul Saxo Bank.
Pe de altă parte, în cazul nichelului, indicele Bloomberg Industrial Metals a înregistrat o scădere de 25%, de la vârful din septembrie. „Creşterea spectaculoasă a nichelului din T3 a întâmpinat probleme în ultimele săptămâni după ce Indonezia, cel mai mare exportator de minereu de nichel din lume, a revizuit planurile anterioare de a interzice exportul de minereu începând cu ianuarie 2020. Cuprul s-a tranzacţionat în scădere, dar într-un interval relativ limitat, traderii concentrându-se în principal pe veştile comerciale de la Washington şi Beijing”, susţin analistul Saxo Bank.
Totodată, reprezentanţii Saxo Bank susţin faptul că, în topul săptămânii recent încheiate, cafeaua Arabica a avut parte de cea mai mare redresare, timp de două zile, din ultimii patru ani. Astfel, în ultima lună, preţul acesteia a crescut cu 25% pe măsură ce perspectiva pentru un deficit al rezervelor pentru 2019 – 2020 a început să intre în atenţie. Specialiştii explică faptul că, timp de mai multe luni, cafeaua a fost una dintre cele mai favorizate mărfuri pentru poziţiile short ale fondurilor de acoperire, „dat fiind randamentul pozitiv rezultat în urma deţinerii şi rulării o poziţie short pentru contracte futures”.
Pe segmentul metalelor preţioase, aurul s-a tranzacţionat într-un interval între 1.450 dolari/uncie şi 1.480 dolari/uncie, în timp ce argintul a reuşit să recupereze puţin terenul pierdut în raportul aur-argint, care măsoară valoarea unei uncii de aur în uncii de argint, ajungând la un minim pe două săptămâni, la 85,5.
Perspectiva pentru aur rămâne, după părerea noastră, constructivă la peste 1.380 de dolari/uncie cu posibilitatea unei noi evoluţii pozitive ce poate apărea în 2020. Această opinie se bazează pe o serie de presupuneri, precum: Rezerva Federală a pierdut controlul şi va reduce dobânzile mai curând şi mai rapid decât se estimase; e posibil ca dolarul să se afle pe ultima sută de metri a creşterii sale; un război comercial prelungit SUA – China creşte riscurile inflaţioniste; cererea băncilor centrale va rămâne puternică din diverse motive, unul fiind de-dolarizarea; cerere robustă pentru ETF-uri susţinute în lingouri de aur”, explică Hansen.
Saxo Bank Group (Saxo) este un specialist fintech de top, axat pe tranzacţionarea multi-asset şi investiţii, livrând serviciul â??Banking-as-a-Service’ clienţilor instituţionali.
Fondată în anul 1992, cu prima platformă de tranzacţionare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech.
Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are, în prezent, peste 1.500 de angajaţi în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich şi Dubai.