Petrolul din Arctica: Groenlanda pune capăt explorărilor
Executivul local din teritoriul autonom danez ‘a decis să suspende strategia petrolieră actuală şi să pună capăt explorării viitoare a petrolului în Groenlanda’, precizează un comunicat publicat joi seară la Nuuk.
‘Este o etapă logică, având în vedere că guvernul tratează cu seriozitate criza climatică. Decizia a fost luată, totodată, în interesul naturii noastre, în interesul pescuitului nostru şi pentru a ne concentra economia pe potenţialul său real’, a arătat ministrul pentru resurse naturale, Naaja Nathanielsen.
După o campanie centrată pe proiectul controversat al unei mine de uraniu şi pământuri rare în sudul insulei, un partid de stânga ecologist, Inuit Ataqatigiit, a câştigat alegerile din aprilie, aducându-l în funcţia de prim-ministru pe Mute Egede, în vârstă de 34 de ani, scrie Agerpres
Deşi proiecte importante de petrol şi gaze sunt operaţionale sau în curs de dezvoltare în alte zone din Arctica (printre care Rusia, Alaska sau Norvegia), explorarea petrolieră era deja într-un punct mort în ultimii ani în Groenlanda, ceea ce face din decizia de joi una în mare parte simbolică.
Principala campanie de explorare offshore, desfăşurată de scoţienii de la Cairn Energy în 2010-2011, s-a soldat cu un eşec, iar cele două strategii petroliere ale precedentelor guverne au ‘eşuat’ să atragă investitori, a subliniat executivul.
Potrivit acestuia, ‘o nouă analiză economică a rentabilităţii explorării petroliere (în Groenlanda) arată în mod clar că rentabilitatea este scăzută, cu randamente în realitate de două ori mai mici faţă de ce aşteptau companiile petroliere’.
‘Aceasta întăreşte convingerea guvernului că a luat decizia bună’, a subliniat ministrul Naaja Nathanielsen.
Conform promisiunii din campanie, guvernul poartă acum consultări în vederea adoptării unui proiect de lege care să interzică prospecţiunile şi exploatarea uraniului în Groenlanda.
Chiar dacă se poate baza pe un puternic sector al pescuitului, teritoriul arctic rămâne în mare măsură dependent de subvenţiile daneze pentru a-şi construi bugetul.
Noi resurse minerale ar facilita independenţa imensei insule, cu o populaţie de doar 56.000 de locuitori pe un teritoriu de peste 2 milioane de km2.
De altfel, guvernul nu a închis uşa pentru alte proiecte miniere, cu excepţia celor de uraniu şi petrol.