Petrolul din Canada, exploatat de chinezi pentru 1 miliard de dolari

Economica.net
04 08. 2014
syncrude_mildred_lake_plant_31882900

PetroChina ar fi trebuit să finalizeze achiziţia participaţiei de 40% în proiectul Athabasca Oil în iunie dar a amânat plata deşi a dat asigurări că tranzacţia se va încheia, în urma investigaţiilor Guvernului în companie, pe fondul unor acuzaţii de corupţie, susţin sursele.

Analiza internă a PetroChina a arătat că structura geologică a proiectului este mult mai complicat decât s-a estimat anterior, ceea ce va spori costurile de exploatare dar achiziţia va fi realizată, au apreciat sursele.

Acestea au adăugat: ‘Următorul pas îl reprezintă finalizarea tranzacţiei. PetroChina va plăti în august sau septembrie’.

Întrebat de finalizarea tranzacţiei, un purtător de cuvânt al PetroChina, Mao Zefeng, a răspuns: ‘În acest moment, nu există nici un semn că PetroChina nu va finaliza acordul’.

Oficialii Athabasca Oil nu au comentat informaţia.

Săptămâna trecută, acţiunile Athabasca Oil au scăzut semnificativ după ce firma a anunţat că încă încearcă să colecteze plata de 1,23 miliarde de dolari canadieni de la o divizie a PetroChina, Phoenix Energy Holdings Ltd, pentru participaţia în proiectul Dover. Întârzierea a dus la speculaţii privind neîncheierea tranzacţiei, după ce Guvernul de la Beijing investighează câţiva foşti directori ai PetroChina şi ai companiei mamă China National Petroleum Corp, acuzaţi de corupţie.

PetroChina, a patra cea mai valoroasă companie petrolieră din lume, a semnat un acord în 2009 pentru achiziţionarea unei participaţii de 60% în proiectele Dover şi MacKay River de la Athabasca Oil, pentru 1,9 miliarde de dolari canadieni.

Conform acordului, Athabasca Oil are opţiunea de a vinde restul de 40% în cele două proiecte grupului PetroChina, după obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare din Canada. În 2012, PetroChina a achiziţionat restul participaţiei de 40% în MacKay River, pentru 680 milioane de dolari canadieni.

Acum, PetroChina şi Athabasca negociază suma finală pentru restul participaţiei de 40% în Dover, preţul tranzacţiei fiind estimat la 1,23 miliarde de dolari canadieni.

Se estimează că zăcământul de nisip petrolifer Dover din Alberta ar putea produce 250.000 barili de bitum pe zi.

Companiile petroliere chineze s-au extins semnificativ în întreaga lume în ultimii trei ani, ca parte a eforturilor de a asigura furnizarea de energie şi de a diversifica investiţiile peste hotare, iar băncile chineze şi-au unit eforturile cu firmele petroliere, investind în regiunile bogate în zăcăminte.

În ultimii ani, China, a cărei creştere economică susţinută are nevoie de materii prime enorme, a investit masiv în active din domeniul mineritului şi petrolului din America Latină, America de Sud şi Africa.

Ţări precum Brazilia (important producător de petrol), Peru (care dispune de rezerve substanţiale de minereu de fier) şi Argentina (producătoare de petrol şi soia) au devenit ţinte ale investiţiilor Chinei peste hotare.