Petrolul îşi va relua cursa scumpirilor: 70 de dolari/baril la toamnă, spun analiştii ING Bank

Cererea de petrol va creşte mai mult decât creşterea stocurilor, iar concurenţa făcută de petrolul de şist celui „tradiţional” va slăbi, potrivit estimărilor analiştilor ING Bank. Astfel că, barilul de petrol va depăşi pragul de 70 de dolari, până la sfârşitul anului.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 22:04
Petrolul îşi va relua cursa scumpirilor: 70 de dolari/baril la toamnă, spun analiştii ING Bank

Producţia lunară de petrol de şist este în stagnare pentru prima data în ultimii trei ani, iar cererea creşte suficient de mult ca Arabia Saudită să reducă discount-urile făcute consumatorilor asiatici.

Întărirea dolarului nu va mai incomoda cererea şi Chicago Mercantile Exchange (una dintre cele mai mari burse de mărfuri ale lumii) va lansa un nou instrument, un produs derivat prin care să se tranzacţioneze dreptul de a folosi spaţiile de stocare de petrol.

Acestea sunt indicii suficiente pentru ca analiştii ING Bank să estimeze lansarea preţului petrolului pe o tendinţă de creştere solidă, care va duce cotaţiile la 75 de dolari / baril (tipul Brent), respectiv 73 de dolari / baril (tipul WTI), în ultimul trimesrtu al acestui an.

La sfârşitul anului viitor, petrolul va fi ajuns deja la 90 de dolari / baril (Brent) şi la 84 de dolari / baril (WTI), potrivit estimărilor ING Bank.

Marţi, preţul Brent era de peste 56 de dolari / baril, iar cel al petrolului WTI de 48 de dolari / baril.

 

Argumentele

Stocurile de petrol sunt în creştere, dar acest factor „nu este în sine unul de scădere a preţului”, spun analiştii. Rafinăriile au o cerere puternică. Rata de utilizare a acestora este în creştere şi a ajuns la 88%, un record al ultimilor 10 ani.

Totodată, „Orientul Mijlociu creşte preţul pentru cumpărătorii asiatici” spune raportul ING. Arabia Saudită a redus de peste trei ori discountul pentru cumpărătorii asiatici la livrările din aprilie, la 0,9 dolari / bbl (baril), de la un maxim al ultimilor cinci ani de 3,2 dolari / bbl, înregistrat la livrările din martie. Iraqul a urmat exemplul Arabiei Saudite.

Cererea de petrol a Chinei a crescut cu 4% în primele două luni din 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 10,3 milioane de barili pe zi (o tonă are circa şapte barili). „Creşterea vânzărilor de automobile şi activitatea industrială stimulează consumul, chiar şi dacă estimările privind creşterea economică s-au redus”, scriu analiştii ING.

În fine, concurenţa petrolului de şist pare să slăbească. Este de aşteptat ca producţia din SUA să stagneze în aprilie în jurul a 5,55 milioane bbl / zi. „Credem că, în sfârşit, scăderea numărului de instalaţii de extracţie va afecta producţia”, spune raportul ING. Numărul instalaţiilor de extracţie a petrolului de şist a scăzut la 922, cu 43 % sub maximul de 1.600 din septembrie 2014.

Petrolul de şist a fost identificat ca una dintre cauzele principale ale scăderii preţului. Între marii producători s-a declanşat o luptă pentru păstrarea cotei de piaţă, chiar dacă refuzul de a scădea semnificativ volumul de producţie era de natură de a accentua căderea cotaţiilor şi a lăsat loc speculaţiilor că, astfel, aliaţii SUA ar lovi în interesele ruseşti.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...