Petrolul, menţinut pe linia de plutire de incidente izolate. Piaţa pare îndreptată ferm în jos

Economica.net
10 05. 2016
tor326_cnews_us_canada_wildfire_fortmcmurray_16463700

Preţul petrolului Brent a atins, la sfârşitul lunii aprilie, cele mai ridicate cote din acest an, depăşind 48,1 dolari pe baril pe 28 şi 29 ale lunii, după un raliu de 70% faţă de minimul ultimilor 12 ani, de sub 28 de dolari pe baril, înregistrat pe 20 ianuarie, la capătul unei pante abrupte care a ieftinit cu peste 75% barilul de ţiţei în cele 18 luni care s-au scurs din vara anului 2014, când Brentul se tranzacţiona la aproape 115 dolari pe baril.

Începutul lunii mai a fost marcat de un trend descendent care a dus preţul barilului Brent până la sub 44 de dolari pe baril luni, declin temperat de incidentele din Canada şi Nigeria, care au redus pentru moment excesul de producţie din piaţa globală. Rămân cât se poate de valabile temerile investitorilor şi analiştilor privind stocurile uriaşe de petrol pe care nu îl vrea nimeni, iar la orizont apare o criză a surplusului de carburanţi, deoarece unii rafinatori s-au grăbit să profite de nivelul scăzut al preţului materiei prime pentru a prelucra la capacitate maximă.

Perturbarea producţiei din Canada şi Nigeria a redus cu 2,5 milioane de barili pe zi cantităţile aruncate pe piaţă, aducând pentru prima dată în ultimii doi ani un moment de echilibru între cerere şi ofertă. În pofida unei creşteri timide marţi dimineaţă, care a împins cotaţiile la 44,3 dolari pe baril, petrolul s-a depreciat cu peste 2% în prima parte a acestei săptămâni.

Producţia din Canada pare că se va normaliza rapid odată cu trecerea incendiilor de pădure, dar situaţia din Nigeria este mai complicată. Producţia statului african s-a prăbuşit la minimul ultimilor 22 de ani după o serie de atacuri violente asupra infrastructurii petroliere a ţării care au perturbat producţia şi exporturile de ţiţei. Atacurile au fost revendicate de gruparea militantă NDA, care se prezintă ca luptători împotriva administraţiei corupte, pentru emanciparea populaţiei asuprite din Delta Nigerului, şi este greu de spus când va reuşi guvernul să restabilească ordinea în regiunile care găzduiesc instalaţii petroliere. Între timp, marile companii petroliere occidentale au început să cedeze controlul proiectelor on-shore către companii locale şi să-şi concentreze activitatea pe proiecte off-shore, platforme maritime departe de raza de acţiune a rebelilor.

„Preţurile petrolului vor continua să scadă. Problemele recente de producţie (din Canada, Nigeria – n.r.) nu au împins în sus preţurile, ci mai degrabă le-au temperat declinul. Speculatorii financiari par de asemenea să se reorienteze. Şi-au redus semnificativ poziţiile lungi pe Brent pentru prima dată în ultimele opt săptămâni”, comentează analiştii băncii germane Commerzbank într-un raport citat de Reuters. Astfel, potrivit analiştilor Commerzbank, băncile de investiţii şi fondurile de hedging s-ar fi reorientat către pariuri pe ieftinirea petrolului.

Goldman Sachs estimează că producţia de petrol a SUA va scădea în acest an cu 650.000 barili pe zi, iar BMI research anticipează un declin de 4,9% a extracţiei din Asia în 2016, echivalentă cu 331.500 barili pe zi. În Africa şi America Latină, producţia stagnează.

Societe Generale notează, într-o analiză, că piaţa pare în continuare îndreptată în jos din cauza surplusului de petrol, care nu poate fi absorbit în contextul evoluţiei modeste a cererii.

Petrolul ieftin a determinat rafinăriile să apese pedala. Piaţa americană bălteşte deja de benzină şi motorină, astfel că surplusul de cerere adus de regulă de sezonul cald, care îmbie şoferii la condus, nu va mişca preţurile în sus.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol la nivel global, nu poate lipsi din ecuaţie, şi pare că va continua lupta pentru cota de piaţă. Saudi Aramco, producătorul naţional de petrol din Arabia Saudită, considerat cea mai mare companie petrolieră din lume, are de gând să majoreze semnificativ producţia în acest an şi să accelereze extinderea pe plan internaţional, potrivit declaraţiilor de marţi ale directorului general al Aramco, Amin Nasser, citat de Bloomberg.