UPDATE Petrolul, la minimul ultimilor şase ani şi jumătate. Referinţa pe piaţa SUA s-a prăbuşit cu 3% într-o zi
Referinţa pe piaţa SUA a ajuns, vineri, la un minim de 41,35 dolari pe baril, nivel care nu a mai fost atins din martie 2009, potrivit Reuters.
Petrolul Brent, de referinţă în Europa, a coborât la 49,12 dolari pe baril, încă departe de minimul acestui an, de 45,19 dolari pe baril, atins în ianuarie.
Preţul petrolului s-a prăbuşit joi pe piaţa SUA la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, din cauza deteriorării perspectivelor economice ale Chinei şi creşterii producţiei OPEC la maximul ultimilor trei ani. Piaţa globală este deja inundată cu petrol ieftin pe care nu mai are cine să-l cumpere, iar acordul nuclear încheiat luna trecută de Iran cu SUA şi marile puteri anunţă revenirea pe piaţă a Republicii Islamice, unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume.
Marii producători de petrol se pregătesc pentru o perioadă prelungită de depresiune pe piaţă. Stocurile de petrol acumulate de Statele Unite depăşesc cu aproape 100 de milioane de barili media ultimilor cinci ani. Preţul petrolului s-a înjumătăţit în ultimele 12 luni, însă producţia a fost predominant menţinută, niciunul dintre marii producători nedorind să fie primul care renunţă la cota de piaţă.
În acest context, preţul petrolului WTI, de referinţă la New York, s-a prăbuşit joi cu 2,5%, la 42,23 dolari pe baril, pierzând mai mult de un dolar într-o singură zi. În cursul şedinţei de tranzacţionare, barilul WTI a atins 41,91 dolari pe baril, cel mai scăzut preţ din martie 2009. Volumul tranzacţionat pe piaţa futures a fost cu 61% peste media ultimelor 100 de zile. De la începutul anului, barilul s-a depreciat cu 21%.
Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a scăzut joi cu 44 de cenţi, adică 0,9%, şi a încheiat săptăâna la 49,22 dolari pe baril.
Decizia Băncii Populare a Chinei de a devalua yuanul în ultimele zile a tras în jos preţurile petrolului şi ale principalelor metale, traderii anticipând că mutarea valutară a Beijingului va afecta cererea în China, al doilea mare consumator la nivel global, deoarece importurile denominate în dolari devin mai scumpe, transmite Bloomberg.