Cotația futures a țițeiului Brent a scăzut cu 1,17 dolari, sau 1,5%, la 74,36 dolari pe baril la 0710 GMT, în timp ce cotația țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 1,11 dolari, sau 1,5%, la 70,88 dolari pe baril.
Pe lângă creșterea dolarului, care afectează prețurile materiilor prime, inclusiv ale petrolului, o președinție Trump ar putea avea politici care ar putea exercita presiuni suplimentare asupra economiei chineze, slăbind astfel cererea, a declarat analistul independent Tina Teng, deoarece China este principalul importator mondial de țiței.
Fox News a estimat că Trump a câștigat președinția SUA, învingând-o pe democrata Kamala Harris într-o revenire politică uimitoare, la patru ani după ce a părăsit Casa Albă. Alte instituții media nu au anunțat încă rezultatul cursei. Ulterior, Trump, care la acel moment avea deja câștigațși 266 de electori din cei 270 necesari pentru a deveni președinte, și-a revendicat victoria într-un discurs.
Dolarul urma să înregistreze cea mai mare creștere zilnică din martie 2020 față de principalele valute similare, pe măsură ce așa-numitele „tranzacții Trump” au luat avânt. Un dolar american mai puternic face ca mărfurile denominate în dolari, cum ar fi petrolul, să fie mai scumpe pentru deținătorii altor valute, reducând astfel cererea. „Dacă Trump câștigă, piața petrolului va crește pe termen scurt din cauza perspectivelor de înăsprire a sancțiunilor asupra petrolului iranian”, a declarat Soni Kumari, strateg pentru mărfuri la ANZ Research, citat de Reuters.
Cu toate acestea, pe termen lung, cotațiile ar putea coborî, deoarece politicile lui Trump vor sprijini industria americană a petrolului și gazelor, în timp ce protecționismul comercial ar putea duce la o cerere mai slabă, a adăugat ea.
În plus, semnalele de slăbire a cererii au cântărit miercuri și asupra prețului petrolului, a declarat într-o notă Priyanka Sachdeva, analist principal de piață la Phillip Nova, după ce datele Institutului American al Petrolului au arătat că stocurile americane de țiței au crescut mai mult decât se preconiza.
Stocurile au crescut cu 3,13 milioane de barili în săptămâna încheiată la 1 noiembrie, au declarat surse din piață, citând cifrele Institutului American al Petrolului, mai mult decât creșterea de 1,1 milioane de barili prognozată într-un sondaj Reuters.
Stocurile de benzină au scăzut cu 928.000 de barili, în mare parte în linie cu sondajul, iar stocurile de distilate medii au scăzut cu 852.000 de barili.
Între timp, producătorii de petrol și gaze din Golful Mexic din SUA au început să oprească producția și să retragă muncitorii înainte de o furtună de sfârșit de sezon de uragane care amenință câmpurile offshore, furtuna tropicală Rafael fiind prognozată să devină un uragan de categoria 1.