Cu toate că cererea de petrol este în creştere, susţinută de revenirea activităţilor economice de la minimele atinse în pandemie, OPEC+ a decis în această săptămână să menţină un acord care prevede eliminarea treptată a restricţiilor aplicate producţiei, în loc să accelereze acest proces.
Între timp, guvernul american a afirmat că monitorizează pieţele energiei, dar nu a anunţat o măsură imediată pentru reducerea preţurilor, cum ar fi eliberarea de petrol din rezervele strategice.
Preţul petrolului a urcat vineri cu 0,5%, la 82,39 dolari pe baril. Pe parcursul săptămânii, petrolul Brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, de 83,47 dolari pe baril.
Contractele futures pentru benzină ale SUA au închis la rândul lor, vineri, la cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.
Preţurile de referinţă ale gazelor destinateEuropei de la terminalul olandez TTF au fost echivalente vineri cu un preţ al petrolului de 200 de dolari pe baril, pe baza valorii relative a aceleiaşi cantităţi de energie, potrivit calculelor efectuate de Reuters bazate pe datele Eikon.
”O accelerare a trecerii de la gaze la petrol ar putea mări cererea de ţiţei utilizat la generarea energiei în timpul iernii din emisfera nordică”, a declarat un analist al ANZ.