Cotaţia petrolului Brent cu livrare în mai a crescut cu 1,83% vineri la 125,81 dolari pentru un baril. De aproape o lună de zile, preţul petrolului din Marea Nordului variază în intervalul 122-126 de dolari barilul. De la începutul anului, petrolul s-a scumpit cu peste 17%.
Tensiunile dintre Vest şi Iran s-au intensificat în ultima perioadă. După ce Uniunea Europeană a anunţat că va impune embargou asupra importurilor de petrol din Iran, Teheranul a decis să nu aştepte termenul dat de UE de la jumătatea acestui an şi să taie livrările către companiile din câteva ţări europene. Deşi impactul asupra fluxurilor de ţiţei nu a fost deloc puternic, cotaţiile au crescut.
Ştirile în care se vorbea de o lovitură a Israelului asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului nu au făcut decât să contribuie la starea de nesiguranţă din regiune.
Presa din Israel vorbeşte despre faptul că premierul Beniamin Netaniahu a obţinut suportul cabinetului pentru un atac militar în Iran fără a mai fi nevoie de acordul Statelor Unite. Redactorul şef al publicaţiei Haaretz scria în ediţia de vineri că premierul pregăteşte opinia publică pentru războiul cu Iranul.
Recent, preşedintele SUA Barack Obama şi Netaniahu s-au întâlnit la Casa Albă unde americanul a cerut ca Israelul să nu atace Iranul până la alegereile prezidenţiale din SUA, promiţând că va recompensa armata israeliană cu tehnică de luptă de ultimă generaţie.
Un război în Golful Persic ar face să explodeze preţul ţiţeiului, mai ales dacă Strâmtoarea Ormuz ar fi blocată, dat fiind volumul impresionant de petrol transportat prin acest punct: 35% din petrolul transportat pe apă. Erste Bank estimează că, pe lângă faptul că acest an vom avea cel mai mare preş mediu la petrol din istorie (123 dolari), un conflict în Iran aruncă automat barilul la 150-200 de dolari. Asta se va vedea imediat în economie, mai ales în Europa, unde anul acesta este aşteptată o recesiune uşoară.
Scumpirea petrolului s-a văzut şi în preţul benzinei şi motorinei din România. Exprimate în lei, preţurile la pompă sunt cele mai mari din istorie: în 12 martie, litrul de bezină Euro-super 95 ajunseseră la 5,6 lei şi cel de motorină la 5,85 de lei.
Dacă deprecierea leului din ultimele zile continuă, atunci nu este exclus ca motorina să ajungă rapid la pragul psihologic de 6 lei/litru.
Petrolul brent in ultimele trei luni. Sursa grafic: FT.com
Benzina şi motorina în lei din 2008. Sursa grafic: CE