Săptămâna trecută, Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România, a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul energiei licențele de furncționare pentru două mici centrale termoelectrice. Astfel, ANRE a acordat “autorizaţie de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala termoelectrică (G2P) Park 3 Oarja, cu puterea electrică maximal debitată de 1,3 MW”, și „autorizaţie de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala termoelectrică (G2P) Parc 1/ Depozit Băicoi Vest, cu puterea electrică maximal debitată de 1,45 MW”.
Centralele „gas to power (G2P)” sunt nişte centrale termoelectrice aproapiate de cele clasice, dar cu capacităţi mult mai mici, amplasate chiar în zona zăcămintelor de petrol şi gaze. Ele folosesc pe post de combustibil gazele de sondă extrase din zăcămintele de ţiţei, care conţin şi gaze asociate, gaze care nu pot fi exploatate comercial pentru că sunt departe de o infrastructură de transport. Aşadar, pe lângă energia electrică produsă, compania foloseşte o resursă energetică pe care oricum o extrage şi care altfel ar fi fost „aruncată”, dat fiind că aceste gaze nu pot fi transportate, tratate şi, ulterior, vândute.
În condițiile în care Petrom folosește această tehnologice de ani buni, am întrebat compania cât de departe a mers cu aceste capacități. Petrom spune că deja operează 40 de astfel de centrale mici, care au ajuns la o putere instalată de peste 100 MW și care au ajuns să asigure aproape două treimi din consumul de energie electrică al diviziei de explorare și producție.
Iată ce ne-a comunicat compania:
“Începând cu anul 2010 și până în prezent, OMV Petrom a investit în construirea a 40 de proiecte care furnizează energie electrică (G2P – Gas to Power) sau energie electrică și termică utilă (CHP – Combined Heat & Power sau cogenerare) prin valorificarea superioară a gazelor de sondă. Cele mai noi sunt G2P Oarja si G2P Baicoi Vest. G2P Oarja are o putere electrică maximă de 1.3 MW, iar G2P Băicoi Vest de 1,45 MW.
Aceste proiecte sunt dezvoltate de departamentul de eficiență energetică din Upstream, iar capacitatea totală instalată a acestora a ajuns la 102 MW, asigurându-se, in acest fel, aproximativ 65% din consumul anual actual de energie electrică a activităților de producție din divizia Upstream.
Pe termen mediu și lung, intenția OMV Petrom este să acopere, prin astfel de proiecte, aproape tot necesarul de energie electrică al activităților din Upstream. Eficiența energetică este o direcție strategică care ne ajută să reducem atât impactul asupra mediului, cât și costurile de producție”.
Compania mai operează şi centrala termică pe gaz în ciclu combinat de la Brazi, cu o capacitate instalată de 860 MW, care funcţionează din anul 2012.
Citește și: