Petrom a contribuit anul trecut cu peste 40% la profitul grupului austriac OMV
În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.
În trimestrul al patrulea, 47% din profitul EBIT al OMV a fost generat de Petrom. Compania grupului austriac a contribuit pcu 372 milioane de euro la câştigul EBIT de 791 milioane de euro al OMV. În 2011, OMV a raportat profit EBIT de 539 milioane de euro, dion care 272 milioane de euro de pe urma Petrom.
Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.
Câştigul EBIT ajustat pentru factori excepţionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro.
Preţul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.
„În 2012 am înregistrat rezultate financiare record, în timp ce am progresat în privinţa implementării strategiei. Am beneficiat de revenirea producţiei în Libia şi de o producţie stabilizată, conform obiectivelor, în România şi Austria. Portofoliul de proiecte pe explorare şi producţie a fost consolidat semnificativ, iar importanta descoperire de gaze naturale din Marea Neagră şi achiziţiile din Norvegia au pus bazele unei noi creşteri. Programul de vânzare de active pe partea de rafinare şi distribuţie şi cel de îmbunătăţire a performanţei se desfăşoară conform planurilor şi au atins deja obiective importante. Ne-am stabilit obiective ambiţioase, dar sunt convins că suntem bine pregătiţi pentru viitor şi vom continua să ne respectăm angajamentul pentru creştere profitabilă”, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.
Operaţiunile de Explorare şi Producţie ale grupului au raportat câştig EBIT de 2,74 miliarde de euro pentru anul trecut, în creştere cu 31%, de la 2,1 miliarde de euro în anul anterior, ca urmare a volumelor de vânzări semnificativ mai mari în Libia şi a unui climat favorabil privind cotaţiile pe piaţa valutară.
Profitul EBIT al diviziei de gaze naturale şi energie a OMV a scăzut cu 82% anul trecut, la 43 milioane de euro, din cauza unor provizioane pentru transport şi rezervărilor de capacitate pentru gaze naturale lichefiate (GNL) de către EconGas, precum şi ca urmare a reevaluării unui proiect din Austria pentru stocare de gaze naturale.
Vânzările de gaze naturale au urcat cu 60% anul trecut, la 437,2 TWh, avans datorat în principal intensificării activităţilor de trading. Companhia EconGas a fost afectată negativ de presiunea intensă pe marjele gazelor naturale, precum şi de utilizrea redusă a contractelor pe termen lung pentru transport şi capacităţi GNL. Vânzările de gaze naturale la Petrom au scăzut în linie cu consumul estimat la nivelul pieţei, respectiv cu 4%, la 52,16 TWh. Contribuţia operaţiunilor de gaze de la Petrom în profit a urcat semnificativ, susţinută de îmbunătăţirea marjelor, în contextul contractelor mai bune de vânzare pe piaţa românească.
Pe partea de energie electrică, OMV a consemnat o producţie de 1,69 TWh anul trecut, în principal ca urmare a centralei de la Brazi, care a devenit operaţională în august şi este alimentată din septembrie exclusiv cu gaze naturale produse în România.
Rafinarea şi marketingul au generat profit EBIT de 417 milioane de euro pentru OMV anul trecut, cu 48% mai mult faţă de anul anterior, reflectând mai ales marjele mai bune ale activităţilor de rafinare. Rata de utilizare a capacităţii de rafinare a rămas stabilă, la 88% anul trecut, faţă de 87% în 2011.
Pentru anul în curs, OMV se aşteaptă ca preţul petrolului Brent să rămână peste 100 de dolari pe baril, cu o diferenţă de preţ relativ redusă faţă de cotaţia ţiţeiului Ural. Pe piaţa europeană a gazelor naturale, preţurile de hub sunt aşteptate să influenţeze în continuare preţurile mai mult decât cele legate de cotaţia petrolului. În România, planul de progres către liberalizarea preţurilor prevede trei noi majorări de preţ pentru consumatorii industriali în acest an.
Marjele de rafinare, care au atins un nivel ridicat anul trecut, ar urma să revină la niveluri mai „modeste” în acest an.
La sfârşitul anului trecut, rezervele dovedite de petrol şi gaze naturale ale OMV se situau la 1,12 miliarde de barili echivalent petrol, din care 775 milioane de barili echivalent petrol în legătură cu Petrom. Rezervele dovedite şi probabile totalizau 1,77 miliarde de barili echivalent petrol, din care 1,09 miliarde de barili la Petrom.