Petrom a devenit al patrulea producător de electricitate din România

Economica.net
29 06. 2016
centrala_electrica_de_la_brazi_photo_58_14295800

OMV Petrom a produs, în anul 2015, 3,46 TWh de energie electrică, adică 5,7% din toată producţia naţională de electricitate, şi s-a plasat înaintea Electrocentrale Bucureşti şi a Complexului Energetic Hunedoara, companii care produc energie în termocentrale care funcţionează cu hidrocarburi şi, respectiv, huilă.

Iată, mai jos, clasamentul primilor 10 producători de energie electrică din România, aşa cum apar în raportul ANRE

Petrom produce energie electrică în centrala de 860 MW de la Brazi, care funcţionează în ciclu combinat, şi în parcul eolian Dorobanţu. În condiţiile unui an 2015 în care preţurile la petrol şi gaze au scăzut, o parte din producţia de gaze a Petrom a fost folosită pentru producţia de energie electrică în centrală, în loc să fie vândută ca atare pe o piaţă unde şi consumul este în scădere.

“În 2015, OMV Petrom a reușit să consolideze rolul centralei electrice în lanțul valoric al gazelor din producţie proprie: valorificând noua logică de optimizare începând cu jumătatea anului 2015, o poziție puternică de vânzări la termen (forward) a fost construită, ceea ce a condus la un consum de gaze dublu față de anul 2014”, scriu cei de la OMV Petrom în raportul anual pe 2015.

“Centrala este caracterizată printr-o flexibilitate ridicată în timpul funcționării, ceea ce permite pornirea și oprirea rapide (timpul de pornire este cu aproximativ 50% mai scurt în comparație cu o centrală pe bază de cărbuni). Acesta este motivul pentru care Transelectrica, operatorul național de transport și de sistem, folosește intensiv centrala Brazi pentru a sprijini sistemul național de energie electrică, în special atunci când se înregistrează fluctuații ale producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Un exemplu îl reprezintă condițiile de secetă și de lipsă a vântului din vara anului 2015, când producția hidro și eoliană a scăzut, dar cererea de energie electrică a crescut, iar centrala Brazi a funcționat sustenabil la capacitate maximă. Contribuția semnificativă a centralei la echilibrarea sistemului energetic național este binecunoscută – valorificând caracteristicile tehnice ale acesteia, OMV Petrom poate capta beneficii suplimentare de pe piața de echilibrare și de pe piața serviciilor tehnologice de sistem”, au mai spus cei de la Petrom în raport