Petrom a devenit operator al blocului offshore Han Asparuh din Bulgaria, vecin cu Neptun Deep
“Continuăm să ne consolidăm poziția în Marea Neagră. Am preluat rolul de operator și vom continua activitatea de explorare în perimetrul de explorare Han Asparuh din Bulgaria”, arată Petrom în raportul anual.
Compania franceză TotalEnergies și cea românească OMV Petrom sunt parteneri în blocul offshore 1-21 Han Asparuh, sitiat în ape adânci în sectorul bulgar din partea de vest a Mării Negre. Se întinde pe o suprafață de 14.220 km pătrați, cu adâncimi de de până la 2.200 m și este lângă perimetrului românesc Neptun Deep de unde se vor scoate primele gaze în 2027.
Contractul de explorare a fost atribuit în 2012. TotalEnergies, care are la acea vreme operator, a anunțat descoperirea unor resurse de petrol în 2016. După ce firma spaniolă Repsol a renunțat la cota sa de 30% din proiect, Total deține 57%, iar Petrom 43%. Companiile au primit în 2022 o prelungire de doi ani, până în 2024, a autorizației de explorare a petrolului și gazelor naturale.
Iată că acum, potrtivit informațiilor din raportul anual, Petrom a preluat statutul de operator al blocului de la firma franceză, ceea ce înseamnă că firma românească va lua deciziile și va semna contractele de lucrări. Mai mult, potrivit unor informații citate de Profit.ro, la finalul anului trecut, TotalEnergies ar fi notificat OMV Petrom privind de a se retrage din proiectul Han Asparuh, iar compania românească este în curs de preluare a participației.
Astfel, cel puțin pentru o perioadă de timp, dacă nu va căuta parteneri, Petrom va fi 100% deținător al proiectului din Bulgaria.
Vara trecută, directorul general al TotalEnergies EP Bulgaria, Yves Le Stunff, a spus că perimetrul Han Asparuh este estimat a avea potențialul de a produce un total de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din două zăcăminte.
Zăcământul Vinekh, aflat în apropiere de apele turcești, este estimat să producă aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din 2030 până în 2040, iar apoi 3 miliarde de metri cubi pe an în următorul deceniu, a declarat Le Stunff în fața comisiei parlamentare bulgare pentru energie. Zăcământul Krum ar trebui să producă 8 miliarde de metri cubi pe an între 2031 și 2044, urmând să ajungă la 4 miliarde de metri cubi pe an până în 2050, potrivit prezentării lui Le Stunff.
Partenerii proiectului intenționează să înceapă forajul de explorare pentru gaze naturale în blocul Han Asparuh în al doilea trimestru al anului 2024, a mai spus Le Stunff. De asemenea, sunt planificate lucrări alternative de foraj exploratoriu, fiecare proces de foraj exploratoriu urmând să coste aproximativ 100 de milioane de dolari americani (91,2 milioane de euro), a adăugat oficialul companiei franceze
În cazul în care forajul initial inițial va avea succes, forajul de evaluare va fi efectuat în 2025, în vederea începerii producției în jurul anului 2030, spunea atunci oficialul Total.