Oil Terminal a obținut din serviciile pentru “primirea, depozitarea, condiționarea și expedierea țițeiului, păcurii, produselor petroliere, petrochimice și chimice lichide”, singurul segment raportabil al companiei, venituri de 254 de milioane de lei în primele nouă luni din acest an, cu 20% peste nivlul încasărilor din 2022, după cum arată compania în raportul transmis Bursei de Valori București.
OMV Petrom a devenit, în primele nouă luni ala anului, cel mai important client al Oil Terminal, cu plăți (total facturat) de 60 de milioane de lei, cu aproape 11 milioane de lei mai mult decât în primele nouă luni din 2022. Compania românească a devansat astfel Litasco, compania de trading a grupului rus Lukoil, care în primele nouă luni ale anului are plăți către Oil Terminal de doar 49,7 milioane de lei, în scădere de la 54 de milioane de lei în primele nouă luni ala anului trecut. Atunci, Litasco era primul client al Oil Terminal din punct de vedere al sumelor încasate, iar acum a căzut pe a treia poziție, fiind devansată și de Oscar Downstream, o companie românească da trading și comercializare de carburanți.
Petrom și Lukoil (Litasco) folosesc Oil Terminal atât pentru importul de țiței (cele două companii operează a doua și a treia rafinărie ca mărime din România, ambele situate în zona Ploieștiului) cât și de produse petroliere (incusiv depozitare) cât și pentru exportul (potențial) de carburanți. În mod tradițional, pe lângă petrol, România importă și motorină, în condițiile în care poducția celor trei rafinării nu acoperă consumul intern.
Iată principalii zece clienți ai Oil Terminal din punct de vedere al sumelor încasate:
Oil Terminal a înregistrat în primele nouă luni din 2023 un profit net de 23,66 milioane lei, în scădere cu 17,4% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri realizată până la 30 septembrie 2023 a fost de 258,204 milioane lei, în creştere cu 44,213 milioane lei (plus 20,6%) faţă de aceeaşi perioadă din 2022.