Petrom a fost cel mai important furnizor de benzină de import al Ucrainei, în luna august

Companiile ucrainene au preferat să cumpere, în luna august, mai multă benzină din zona de sud-est a Europei decât din nord, datorită prețurilor mai bune. Compania românească OMV Petrom a fost cel mai important furnizor extern de benzină pentru piața ucraineană, luna trecută.
Mihai Nicuţ - joi, 07 sept. 2023, 09:34
Petrom a fost cel mai important furnizor de benzină de import al Ucrainei, în luna august

În luna august, volumul importurilor de benzină auto în Ucraina a crescut cu 45%, până la 72.100 de tone, potrivit datelor Grupului de consultanță „A-95”, citate de presa de specialitate din țara vecină. Dincolo de efectul de bază (achizițiile au fost mai mici în iulie, lună în care Ucraina a majorat cota de TVA și accizele și piața a folosit stocurile acumulate anterior), consumul a crescut și ca urmare a traficului de vacanță.

Potrivit estimărilor „A-95” și datelor lanțurilor de magazine, vânzările de benzină de luna trecută au depășit cu 10-15% cifrele din iulie. „Luna august înseamnă, în primul rând, vacanță și călătorii, vânzările de benzină nu au fost deloc rele”, a spus un comerciant ucrainean.

În august, structura livrărilor de benzină pe piața ucraineană s-a schimbat semnificativ: volumul importurilor provenite de la bazele de aprovizionare din sudul țării s-a dublat, ajungând la 40.100 de tone, în timp ce livrările din Polonia, Lituania și Slovacia au crescut cu doar 9%, până la 32.000 de tone.

„Fluxul de achiziții din sud este legat de particularitățile de preț, furnizorii români și greci au oferit prețuri mai atractive”, explică un reprezentant al unei mari rețele ucrainene schimbarea în geografia importurilor. Într-adevăr, diferența medie lunară dintre cotațiile CIF ale benzinei din Europa de Nord-Vest și cele din Mediterana a fost de 58 de dolari/tonă în august, față de doar 29 de dolari/tonă în iulie.

Cel mai mare furnizor străin de benzină pe piața ucraineană în august a fost producătorul român OMV Petrom, potrivit sursei citate. Luna trecută, compania a livrat 18.400 de tone de combustibil cu cifră octanică ridicată, ceea ce reprezintă 26% din volumul total al importurilor. În luna iulie, rafinăria din Ploiești a început să crească producția după finalizarea reviziei planificate, astfel încât creșterea vânzărilor către Ucraina a devenit posibilă. Locul al doilea în ceea ce privește livrările este ocupat de compania poloneză Orlen, care luna trecută a expediat 17.200 de tone de benzină de la rafinăriile sale din Polonia și Lituania. Volumele importurilor de benzină de la producătorul grec Motor Oil în luna august s-au ridicat la 5.400 de tone.

România este în general exportator de benzină, pentru că rafinăriile de la noi produc în exces față de cerere benzine, în condițiile în care piața românească este încă una a motorinei, carburant care însă nu se produce suficient la noi pentru a acoperi cererea, iar o parte din volume se importă.

Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a țițeiului de 4,5 milioane de tone pe an și este singura rafinărie de petrol deținută de Petrom în România, Din 2005 încoace, compania investit peste 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi, o treime din această investiție contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va......
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...