Este vorbe despre un anunţ de participare care sună astfel:
„Acord cadru prestare Servicii cu fluide pentru proiecte pe uscat şi pe mare în sonde deţiţei şi gaze – 5 Loturi, astfel: Lot 1 – Servicii cu fluide de foraj pentru sonde săpate cu instalaţii mici, Lot 2 – Servicii cu fluide de foraj pentru sonde săpate cu instalatii mici – medii, Lot 3 – Servicii cu fluide de foraj pentru sonde săpate cu instalaţii medii . Lot 4 – Servicii cu fluide de foraj pentru sonde săpate cu instalaţii mari”.
Potrivit informaţiilor operatorului sistemului electronic de achiziţii publice, acesta este cel mai mare contract scos la licitaţie pe platformă din ultimele două luni.
Valoarea totală estimată a contractului cadru este cuprinsă între 75,8 şi 462 de milioane de euro, iar compania aşteaptă oferte până la data de 9 noiembrie. Contractul cadru acoperă serviciile solicitate de compania petrolieră pentru următorii patru ani.
Contractul acoperă lucrările la sondele de extracţie din zăcămintele existente. Serviciile cu fluide de foraj sunt necesare ori de câte ori compania are activități de foraj, fie că este vorba de forarea unor sonde noi, fie că este vorba de lucrări de mentenanță și reparații capitale la sonde, sau de abandonarea acestora. Pentru 2018, OMV Petrom are în plan forarea a 100 de sonde noi și lucrări de reparații capitale la 1.000 de sonde.
În România se extrage petrol de pestre 100 de ani, iar 90% din zăcămintele din care extrage Petrom hidrocarburi sunt exploatate de peste 40 de ani. Ca atare, exploatarea este scumpă, şi, pentru a mai extrage din aceste câmpuri cât se mai poate, este nevoie de servicii şi cheltuieli suplimentare.
„Nivelul mediu al producţiei per zăcământ este de circa 700 bep (barili echivalent petrol)/zi; pentru comparatie, producţia medie per zăcământ este de circa 5.000 bep /zi în Marea Britanie sau de 300.000 bep/zi în Arabia Saudită”, spunea acum patru ani Gabriel Selischi, la acea vreme membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Explorare şi Producţie.
Anul trecut producţia totală a Petrom a fost de 27,3 milioane de barili de petrol şi condensat şi de 5,18 miliarde de metri cubi de gaze naturale.