Petrom a transferat 40 de zăcăminte din România către Dacian Petroleum, firmă fondată și de Ion Popa, fost director al Petrom în anii 2000
Transferul drepturilor si obligatiilor din acordurile de concesiune este supus aprobarii autoritatilor, conform Legii Petrolului.
Transferul este parte a programului de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, care are ca scop eficientizarea operatiunilor si concentrarea pe cele mai profitabile zacaminte cheie.
Cele 40 de zacaminte ce vor fi transferate sunt situate in sudul Romaniei si au o productie cumulata de titei si gaze de aproximativ 1.700 bep/zi, reprezentand circa 1% din productia OMV Petrom.
Dacian Petroleum S.R.L. a incheiat contractul de transfer al activitatii avand ca scop extinderea duratei de viata a celor 40 de zacaminte, considerate marginale pentru OMV Petrom. In baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele si infrastructura de titei si gaze aferenta, impreuna cu aproximativ 190 de salariati.
Procesul de selectie a companiei care va prelua licentele s-a desfasurat in conformitate cu cele mai bune practici internationale. Procesul s-a desfasurat pe o perioada de 30 de luni, cu participarea unor companii din Romania si din strainatate.
Acesta este al treilea transfer din programul de optimizare a portofoliului Upstream al OMV Petrom. Anterior, au mai fost transferate alte 28 de zacaminte: 19 zacaminte in august 2017 si alte 9 in martie 2019, toate catre Mazarine Energy Romania S.R.L.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep in 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 790 benzinarii, la sfarsitul lunii septembrie 2019, sub doua branduri, OMV si Petrom.
Cine este Dacian Petroleum
Dacian Petroleum este, potrivit unor informații publicate la începutul anului trecut de Profit.ro, o companie înființată de trei foști directori ai companiei americane Wheaterford, o companie gigant specializată în utilaj petrolier, și de fostul director al Petrom, când aceasta era deținută de stat, Ion Popa.
Ulterior, potrivit aceleiași surse, în companie a intrat și un al cincilea acționar, care a devenit majoritar, firma românească Rotary Petroleum CO, deținută și administrată de Leonardo Crăciun, fost asociat și manager general al Lotus Petrol, cu activități de extracție de țiței și gaze în zona Vâlcea.