Petrom, cea mai mare companie din România, a întregistrat, în primele şase luni din acest an o contribuţie la bugetul statului de 4,4 miliarde de lei, adică aproximativ un miliard de euro, potrivit datelor financiare ale companiei aferente perioadei ianuarie-iunie 2012.
Contribuţia la bugetul de stat este cu 8% mai mare, datorită taxelor directe mai mari şi a sumelor mai mari aferente dividendelor, potrivit companiei. Amintim că statul român este în continuare al doilea acţionar, ca mărime, al companiei petroliere, cu 20,6%.
Din totalul celor 4,4 miliarde de lei vărsate la buget, cea mai mare contribuţie (2,98 miliarde) o au taxele indirecte, categorie în care intră în principal accizele şi TVA, ştiut fiind că produsele petroliere sunt puternic taxate de stat. Impozitele directe plătite de companie s-au ridicat la 1,1 miliarde de lei iar dividendele plătite Ministerului Economiei, în calitatea de acţionar, s-au ridicat la 362 de milioane de lei.
În primele şase luni ale anului 2012, Petrom a înregistrat un profit net de 2,02 miliarde de lei (461,7 milioane de euro) în creştere cu 16% faţă de primul semestru al anului trecut, vânzările consemnând şi ele o creştere de 19%, până la 12,2 miliarde de lei (2,87 miliarde de lei)
„În prima jumătate a anului 2012 am înregistrat o performanţă financiară îmbunătăţită comparativ cu perioada similară din 2011, datorită preţului marginal mai mare la ţiţei şi cursului de schimb valutar favorabil. Performanţa operaţională din T2/12 a fost afectată de producţia mai redusă de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zăcăminte-cheie din România şi de oprirea, timp de şase săptămâni, a rafinăriei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferică şi în vid a ţiţeiului. Aceasta va permite procesarea întregii producţii de ţiţei a Petrom precum şi îmbunătăţirea randamentului distilatelor medii şi reducerea consumului de energie”, a declarat în raportul financiar directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
Anul trecut, contribuţia Petrom la bugetul de stat a fost de 8,6 miliarde de lei, ceea ce a reprezentat circa 11% din veniturile bugetului neconsolidat