În baza acestui acord, OMV Petrom va furniza în următorii cinci ani aproximativ 800 GWh de energie verde în 14 locații Saint-Gobain din România, contribuind astfel la obiectivele de decarbonizare, arată Petrom.
Livrările vor începe în ianuarie 2026 și energia va fi obținută din surse eoliene și fotovoltaice.
”Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susținem tranziția energetică în România și în regiune, cu investiții de circa 11 miliarde de euro până la sfârșitul acestui deceniu, din care circa o treime vor susține proiecte cu emisii scăzute și zero de carbon. Am făcut pași importanți în dezvoltarea unui portofoliu de proiecte de energie din surse regenerabile, care vor intra treptat in producție in anii următori. Suntem încântați să anunțăm acest acord cu Saint-Gobain – este mai mult decât un contract de vânzare a energiei, este un parteneriat pentru un viitor cu emisii reduse de carbon pentru industria românească”, a declarat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.
Ovidiu Păscuţiu, CEO Saint-Gobain România a spus, la rândul său: „Acordul marchează încă un moment de referință în parcursul Saint-Gobain de a-și reduce emisiile Scop 1 și 2 cu 33% până în 2030 – față de 2017 și de a atinge „zero emisii nete” până în 2050. Suntem încântați să avem alături parteneri de încredere precum OMV Petrom pentru a ne putea continua călătoria spre un viitor mai verde. La Saint-Gobain, ne orientăm cu prioritate către surse de energie prietenoase cu mediul, în paralel cu eficientizarea permanentă a proceselor de producție pentru reducerea emisiilor de carbon și a consumului de energie pentru a face lumea un loc mai sustenabil în care să locuim, în linie cu scopul nostru – Making The World A Better Home.”
Odată cu această investiție, Saint-Gobain România va acoperi 100% din necesarul de energie la toate punctele sale de lucru: Saint-Gobain Glass (Călărași), Saint-Gobain Isover (Ploiești), Saint-Gobain Rigips (Turda și Cheia), Saint-Gobain Weber (Turda, Brănești, Suceava), Duraziv (Popești Leordeni), Saint-Gobain Prime Glass Working (Vălenii de Munte) și Chryso Romania (Ariceștii Rahtivani).
Despre Saint-Gobain
Lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile pentru construcții, Saint-Gobain proiectează, produce și distribuie materiale și servicii pentru piețele industriale și de construcții. Soluțiile sale integrate pentru renovarea clădirilor publice și private, pentru construcțiile ușoare și decarbonizarea construcțiilor și a industriei sunt dezvoltate printr-un proces continuu de inovare și oferă durabilitate și performanță. Angajamentul Grupului este ghidat de scopul său, „MAKING THE WORLD A BETTER HOME”.
Vânzări de 47,9 miliarde EUR în 2023 la nivel global
160,000 de angajați care activează în 76 de țări
Este un grup angajat să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.