Petrom confirmă informaţiile Economica.net referitoare la plecarea lui Gabriel Selischi

Compania Petrom a confirmat printr-un comunicat de presă informaţia ECONOMICA.NET potrivit căreia Gabriel Selischi, membru al directoratului Petrom şi responsabil cu activitatea de bază a companiei româneşti, cea de explorare şi producţie, a fost înlocuit cu Peter Zeilinger, care de aproape cinci ani se ocupă de afacerile grupului petrolier de la Antipozi. 
Economica.net - mie, 13 ian. 2016, 15:53
Petrom confirmă informaţiile Economica.net referitoare la plecarea lui Gabriel Selischi

DE la 1 aprilie 2016, Peter Rudolf Zeilinger preia funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu
activitatea Upstream. 

Gabriel Selischi îşi va continua cariera în cadrul Grupului OMV, fiind propus Vicepreşedinte Senior responsabil pentru conducerea activităților Grupului OMV în zona Australasia.

„În conformitate cu prevederile art. 18.11 din Actul Constitutiv al OMV Petrom, Peter Rudolf Zeilinger a fost numit membru al Directoratului, începând cu data de 1 aprilie 2016, pentru perioada rămasă din mandatul lui Gabriel Selischi, respectiv până la data de 17 aprilie 2019. Gabriel Selischi şi Peter Rudolf Zeilinger vor lucra împreună pentru a asigura o bună tranziție, sprijinind, totodată, echipa Upstream a OMV Petrom în atingerea ambițioaselor sale obiective strategice de afaceri”, se mai arată în comuniatul de presă. 

Peter Zeilinger s-a născut în anul 1965 la Freising / Germania. A absolvit un master cu specializarea ingineria petroliera la Universitatea din Clausthal-Zellerfeld, Germania. Peter Zeilinger a deținut o serie de poziții atât de management, cât şi tehnice în cadrul Grupului OMV, precum şi în cadrul OMV Petrom, inclusiv poziția de Director Domestic Assets al OMV Petrom în perioada 2008-2011.

Discuţii cu Gazprom, speculaţii că şi active ale Petrom vor fi transferate ruşilor

Schimbarea vine într-un context delicat. Grupul petroller OMV şi gigantul rus Gazprom sunt în discuţii avansate pentru un schimb de active. Austriecii ar urma să primească o participaţie de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia. În schimb rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena), cea mai mare a grupului) şi Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea ruşilor de la Gazprom.

Iniţial s-a spus că schimbul nu va viza niciun fel de activ din România care să fie cedat ruşilor, pentru că statul român, acţionar încă la Petrom, nu ar fi de acord. Ulterior, mai multe publicaţii din România au relatat, citând surse apropiate situaţiei, ca şi rafinăria Petrobrazi de la Ploieşti, singura pe care Petrom o mai deţine în România, ar putea fi cedată ruşilor.

OMV nu a confirmat informaţia. „Am declarat foarte clar că nicio acţiune a OMV – şi în consecinţă a OMV Petrom – nu se află pe masa negocierilor. Orice presupunere legată de schimbul de active este falsă, întrucât suntem la începutul procesului de negociere şi nu s-a luat încă nicio decizie. De asemenea, am mai declarat foarte clar că nu vom renunţa la dreptul de management în niciun activ strategic. OMV Petrom a fost, este şi va fi un activ de bază, iar România rămâne o piaţă-cheie”, a informat compania austriacă într-un comunicat.

Oficialii români au spus doar că vor monitotiza situaţia. „Am luat notă de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor apărute în presă, în ultima perioadă. Vom urmări atent, în perioada următoare, cele prezentate în comunicat şi vom avea aceste teme pe agenda prioritară de discuţii cu compania mai sus menţionată. OMV Petrom este o companie de succes şi sunt convins că anul 2016 va însemna atingerea unor obiective importante pentru activitatea sa în România”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, ca urmare a întrebărilor venite din partea mass-media, pe tema unui posibil schimb de active între compania austriacă OMV şi cea rusă Gazprom.

Petrom este cea mai mare companie din România, din punct de vedere al cifrei de afaceri. Rezultatele sale financiare sunt însă afectate de prăbuşirea preţurilor la ţiţei. Compania a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 999 milioane de lei, în scădere cu 59% comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2014, OMV Petrom a înregistrat pierderi de 43 de milioane de euro în al treilea trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...