Petrom a exportat în primele nouă luni o cantitate “marginală” de gaze, echivalentă cu doar 0,3% din totalul vânzărilor – oficial al companiei

03 11. 2022
gaze 4344566532

“În primele nouă luni ale acestui an, Petrom a exportat o cantitate extrem de mică, marginală, de gaze naturale, de 0,3% din totalul vânzărilor OMV Petrom. Asta înseamnă că Petrom nu exportă, Petrom asigură cu prioritate consumul clienților din portofoliul propriu din producția internă și din înmagazinare, și și importăm foarte mult. Numai după ce am asigurat aceste lucruri ne-am gândit la export, dar cantitatea a fost extrem de mică, nesemnificativă. Țelul nostru e să facem întotdeauna pentru România”, a spus Marian Bitică, Head of Sales, Trading & Origination – Gas & Power, OMV Petrom.

Bitică a participat la o conferință pe tema pregătirilor pentru iarnă organizată de publicația “Focus Energetic” și a răspuns unei întrebări pe tema exporturilor de gaze.

El s-a referit și la problemele pe care ultima modificare a legislației pe energie, OUG 119, aplicabilă de la 1 ianuarie, le-a creat pentru importurile de gaze.

“Sunt niște bariere în acest moment, nu tehnice, ci legislative: acea contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, care face ca importatorii de energie electrică sau gaze naturale să rămână cu o marjă de doar 2%. Țin să menționez că această marjă nu acoperă nici costul de finanțare, de 8-9%, nici măcar recuperarea costurilor logistice pentru a aduce gazul natural sau energia electrică în România. Este un mare impediment la acest moment, avem speranța că se vor face corecturile necesare pentru a ne da predictibilitate, nu doar nouă, ci tuturor actorilor, ca să poată să facă lucrurile necesare ca sp garanteze securitatea în aprovizionare”, a mai spus oficialul Petrom

În raportul pe trimestrul trei dn acest an, pe partea de comercializare a gazelor, Petrom vorbește despre “rezultatul excelent al activitatii”, generat “în principal de tranzactiile cu gaze naturale de la terte parti, în mare parte din volumele cumparate si vandute in afara Romaniei”, chiar dacă volumele au fost cu 11% mai scăzute (inclusiv gazele pentru propria centrală electrică de la Brazi), pe fondul scăderii consumului național.