Petrom finalizează tranzacțiile pentru energie regenerabilă cu Renovatio. Vor fi dezvoltate proiecte de 1.000 MW

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziția de la RNV Infrastructure a pachetului de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, arată compania petrolieră într-un comunicat.
Mihai Nicuţ - joi, 10 oct. 2024, 10:26
Petrom finalizează tranzacțiile pentru energie regenerabilă cu Renovatio. Vor fi dezvoltate proiecte de 1.000 MW

Aceasta deține proiecte de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1.000 MW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic. Achiziția a fost anunțată la începutul acestui an. Proiectele eoliene vor fi dezvoltate, construite și operate în parteneriat cu RNV Infrastructure. Proiectul fotovoltaic este în teste de producție.

În plus, în cadrul unei alte tranzacții cu Grupul Renovatio, OMV Petrom a achiziționat active de producție de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 18 MW, din care 16 MW eolian și 2 MW hidro. Activele sunt operate de către OMV Petrom.

Ambele tranzacții au fost aprobate de Consiliul Concurenței și Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

„Angajamentul nostru puternic de a investi în energia regenerabilă e reflectat de aceste tranzacții. Suntem mândri să anunțăm că OMV Petrom a devenit producător de energie regenerabilă, unele dintre activele care au intrat in portofoliul nostru fiind in producție si cu livrări de  energie regenerabilă în rețea”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Gaze și Energie.

„Suntem încântați să anunțăm finalizarea parteneriatului cu OMV Petrom. Parteneriatul nostru reflectă încrederea în potențialul pieței românești de energie regenerabilă și reconfirmă angajamentul nostru de a contribui la un viitor energetic mai sustenabil”, a spus Aurel Arion, CEO Renovatio.

În ceea ce privește proiectele ce vor fi dezvoltate în parteneriat cu RNV Infrastructure, acestea sunt localizate în zona de nord-est a României. Parcul fotovoltaic este în perioada de teste, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025 și 2027. Producția anuală corespunzătoare OMV Petrom este estimată la aproximativ 1,4 TWh.

Activele operaționale includ două parcuri eoliene situate în estul României, cu o capacitate totală instalată de 16 MW și o micro-hidrocentrală, cu o capacitate de 2 MW, în nord-vestul României. Producția cumulată anuală estimată este de aproximativ 45 GWh.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

Renovatio activează prin mai multe linii de business, integrând eficient dezvoltarea, construirea și operarea proiectelor de energie regenerabilă cu furnizarea pe termen lung a energiei verzi către clienți.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării stabilităţii financiare, autorităţile de la Atena vor să acceseze anul......
Guvernul va împrumuta primăriile pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu bani europeni
Guvernul va împrumuta primăriile pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu bani europeni
Guvernul va susţine autorităţile locale cu împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile din proiectele cu ...
Grupul Mol crede că Europa nu poate renunța complet la țițeiul rusesc
Grupul Mol crede că Europa nu poate renunța complet la țițeiul rusesc
Grupul energetic Mol Nyrt consideră că ambiţia Europei de a renunţa complet la ţiţeiul rusesc în următorii ani este ...
Ce spun Ciolacu şi Tîlvar despre achiziţia de avioane F-35
Ce spun Ciolacu şi Tîlvar despre achiziţia de avioane F-35
Semnarea acordului cu SUA pentru achiziţia avioanelor F-35 reprezintă "încă un pas hotărât înainte" pentru România ...